[Rett på sak]

– Har du landets beste lam, Hans Helge Høyland?

– Svaret på det er at jeg kommer godt ut på analysene til Nortura, men det er jo ikke et nasjonalt mesterskap, så på en måte blir det litt rart når folk sier at jeg har landets beste lam.

– Men du er i alle fall på Norturas topp?

– Og du kom på toppen både i 2015 og 2016?

– Det stemmer.

– Og hva går denne Nortura analysen ut på?

– Rosa analysen, som den heter, går i hovedtrekk ut på best mulig kjøttfylde og minimalt med fett. Det med fett er veldig viktig, har lammet for mye fett, skårer du dårlig, men det gjør du også om lammet har for lite. Vekten teller også, lammet bør ikke være under 15 – 16 kilo i slaktevekt, men det er ingen øvre begrensning. Og så er det en del punkter til, et av dem er at lammet helst skal leveres innen utgangen av oktober.

– Og ut fra disse punktene beregner Nortura poeng?

– Ja, det stemmer og ut fra den poengberegningen var det at jeg kom på toppen i 2015 og 2016.

– Lammets genetikk spilleren stor rolle?

– Det er korrekt. For å si det slik, den har alt å si. Du har ikke muligheter for å skåre høyt på den analysen uten å fokusere på genetikken. Det er litt viktig å det fram, for mange tror at en sau er en sau, men der tar de feil.

– Hva vektlegger du?

– Det er mange ting. Det viktigste er at morsøya melker godt og tar godt vare på lammene. For gjør den ikke det, så er ikke lammet slaktemodent på høsten.

– Andre ting?

– Væren er det viktigste vi har i produksjonen. Jeg bruker værer som gir gode kjøttlam til den delen av avlen som jeg skal levere til Nortura. Så har jeg andre værer som jeg bruker når jeg skal ha gode livlam, det vil si søyer som settes på for å leve videre.

– Hvor lenge har du ei morsøy i avlen?

– De fleste har jeg fra fem til åtte år. Det er to ting som er viktig. Når det gjelder avlsplanleggingen, så bestiller jeg frossensæd fra noen av de beste værene i landet. Disse står stasjonert på Staur. Det andre er dataprogrammet «sauekontrollen» som hjelper meg å holde oversikt over sauene. Der ligger hele besetningen inne og hver søye har en post hvor alt det vi har snakket om ligger arkivert.

– Hva med vinterforingen?

– Den er meget viktig. Du får ikke ei søye til å yte mer enn det du investerer i den. Jeg forer med rundballer og kraftfor.

– Og så slipper du dem ut om vinteren?

– Omkring halvparten av mine søyer går ute på dagtid om vinteren. Og det har ei kjempegod virkning. De friskeste sauene du har er de som slipper å stå inne hele vinteren. Det å få komme ut bedrer livskvaliteten for dem. Det burde vi ha drevet mer med.

– Du leverer til Nortura?

– Det er de jeg bruker. De har lansert noe som heter Thulefjordproduktene. Det er et eget merke for nordnorsk kjøtt og de garanterer at kjøperne av det får en vare som kun er laget av nordnorsk kjøtt.

– Har de ikke lansert lammepølser under det merket også?

– Ja, det kom for noen år siden og de leverer også pinnekjøtt av nordnorske lam.

– Var ikke sauene dine utsatt for angrep av bjørn for noen år siden?

– Fra 2004 fram til for noen år siden var bjørnen et vedvarende problem. Det var så ille at det holdt på å ta knekken på hele produksjonen. De siste årene har det heldigvis vært relativt rolig i mitt beiteområde.

– Ble bjørnen skutt?

– Vi skjøt en bjørn i 2009, alle de andre lurte seg unna. Forvaltninga har senere tatt ut en og resultatet er at det har vært helt stille på bjørnefronten i Bardu i år.

– Du liker å gå på ski?

– Jeg har vært aktiv trimmer og har deltatt i Reistadløpet noen ganger, men det begynner å bli en del år siden. Nå holder jeg kun formen gjennom sauesanking. Det blir mye og flott trim. Det skal vi til med nå og det er årets fineste tid, synes jeg.

– Du har vært aktiv i politikken også?

– Jeg var med i kommunestyret i Bardu for Senterpartiet, men i dag er jeg ikke med. Nasjonalpolitikk og rovdyrpolitikk har alltid interessert meg, men jeg syntes ikke lokalpolitikken var så interessant. Rovdyrpolitikken for eksempel bestemmes ikke lokalt, men nasjonalt.

– Hvem er du?

– Jeg er født på Finnsnes og vokste opp i Salangsdalen. Etter grunnskolen ble det videregående på Sjøvegan og så ble det et år som gardist i Oslo. Etter det studerte jeg samfunnsvitenskap i fire år i Tromsø, før jeg overtok gården hjemme og har drevet den siden.

– Hobbyer?

– Friluftsliv og fiske.