På 70-tallet drev Roald Markussen, opprinnelig fra Stønesbotn, fraktefart med base i Senjahopen, hvor han bodde med kona Vigdis og ungene. Han startet med «Kristian Dolmen», en fiskebåt som han bygde om til fraktebåt.

Den ble etter noen år erstattet med «Wiggo». De var to mann om bord, og de hadde nok å gjøre. – Vi hadde mange oppdrag. Det gikk mest på frakting av dyrefôr og salt. Vi hadde mye kjøring for fiskebrukene i Senjahopen, spesielt for Nergård, men også for Eilertsen og Aksel Hansen, forteller Roald Markussen.

Forøvrig påtok han seg alle mulige frakteoppdrag: eksempelvis av  byggematerialer og flyttelass — for å nevne noe. Nedslagsfeltet var hele Troms.  Markussen forteller at han holdt på med denne virksomheta i omlag ti års tid. Etter hvert som bygdene fikk veiforbindelse, avtok behovet for frakt sjøveien.

I 1980 avviklet Markussen fraktefarta, og tok seg hyre på reketrålere. Han var med blant annet «Robertson», «Mefjordværing» og «Mjosund». I dag er han 80 år og bor han i Berlevåg, dit han flyttet med kona Vigdis på 90-tallet.

Tekst og foto: Vidar Bjørkli