Myrseth kritiserte i gårdagens Folkeblad regjeringa for å gjøre endringer i arbeidsmiljøloven, som fjerner sykepleiernes avtalerett for egen turnus, ved at arbeidsgiver får større rom til å styre turnusordninger.

– Innafor helsetjenesten er vi nødt til å ha turnusordninger, for å ivareta pasienten best mulig. Et eksempel på dette er medleverturnus, som kan være krevende for ansatte, men som er en nødvendighet av hensyn til pasienten/beboer noen ganger, sier Sandberg.

Fleksibilitet

– Er det ikke til det beste for pasienten at de ansatte er fornøyde i jobben?

Sandberg trekker frem senjaturnusen som en velfungerende turnusordning.

– De ansatte selv ønsker å jobbe slik. Senjaturnusen har vist seg å få ned sykefraværet, og godt mottatt av de ansatte og beboerne. Jeg har ikke nøyaktige tall på dette her og nå, men hvorfor skal man ikke ha slike turnusordninger når de fungerer? For å få lov til dette måte de melde seg ut av sykepleierforbundet, sier Sandberg, og svarer ja på spørsmål om arbeidsgiverorganisasjonene er for sterke i noen sammenhenger.

Deltidsansatte

Sandberg mener lite fleksible turnusordninger gir flere deltidsansatte.

– Ufrivillige deltidsansatte er en stor utfordring. Begrensninger på turnusordninger, gjør at man må bruke deltidsansatte. Flere tiår med Ap-politikk, med sterke begrensinger på turnus, har ikke løst problemene med deltidsansatte. Ser man til Oslo, der private sykehjem har hatt fleksible turnusordninger, har de fått sykefraværet ned til tre prosent, og har nesten ikke deltidsansatte, sier Sandberg.

Heimen

Videre mener hun begrensninger på turnus gjør det vanskeligere å få kabalen til å gå opp hjemmene.

ARBEIDSGIVER Cecilie Myrseth (Ap) mener turnusordninger går ut over arbeidstakerne.

– Ved å jobbe turnus kan man få det tilrettelagt for at mor eller far kan være hjemme med barnet. I stedet velger mange heller å ha en deltidsstilling. Man må ikke konkludere med at det finnes kun en riktig løsning, men se på alle mulig heter. Forøvrig har man allerede i dag fler ulike turnusordninger som er lovlig å ta i bruk men hvor mye dette praktiseres av kommunen er en annen sak. Om man setter pasienten først vil man også gi ansatte en bedre hverdag. Det betyr at man i større grad må finne de beste ordninger og turnus sammen med hver enkelt ansatt og dermed også være mest mulig fleksibel der det er mulig. Dette vil bli en «vinn vinn» situasjon for alle.

– Lytter

Myrseth uttalte i går at regjeringa ikke forstår viktigheten av sterke arbeiderorganisasjoner.

– Vi bygger vår arbeidslivspolitikk på et tett samarbeid med arbeidslivet. Vi lytter til sykepleierne og arbeidstakerne, og vil bevare deres rett til medbestemmelse i turnusordningen. For oss er det selvsagt at ansatte må få være med å bestemm, sier hun, og sier regjeringa ikke ser viktigheten av trepartssamarbeidet i norsk økonomi.