Tall fra SSB viser at det hittil i år er starta 865 nye virksomheter i Troms. Dette er seks prosent høyere enn første halvår av 2016. Samme statistikk viser ni prosent økning for Midt-Troms i år, sammenligna med fjoråret. Dette gjør at man er tilbake på rundt samme nivå, som før oljeprisnedgangen i 2015.

– De som skaper en arbeidsplass for seg selv og flere andre fortjener skryt. Nå er veksten i økonomien tilbake, ledigheten faller og det skapes flere jobber. Vi politikere må nå sørge for at arbeidsplassene som skapes får mulighet til å overleve og vokse, sier Regina Alexandrova (H).

Nasjonal nedgang

Utviklinga i Troms og Midt-Troms går mot resten av landet, som samla sett opplever en nedgang i antall nyetablering i første halvår av 2017, sammenligna med samme periode i fjor. Størst er nedgangen for aksjeselskap

Samtidig viser tall at kun tre av ti bedrifter overlever de første fem leveårene. Alexandrova, som står på andreplass på stortingslista til Troms Høyre, mener man kan bygge opp om nyetableringer, ved å gjøre det lettere for nystartede bedrifter å lykkes.

– Høyre satser på gründerne ved å gjøre det lettere og tryggere å starte bedrifter. Det skal bli mer attraktivt å investere i oppstartsbedrifter, og vi vil innføre entreprenørskap som eget fag på skolen.

Akjesatsing

Høyre ønsker å gi gründere ren gulrot gjennom å utvide aksjeprogrammet for ansatte.

– Ved å gi flere mulighet til å kjøpe aksjer i bedriften de jobber for, får den ansatte mer innflytelse og ansvar for verdiskapingen. Det fører ofte til lavere sykefravær, lavere turnover og bedre inntjening på bunnlinja. Særlig i teknologibedrifter kan dette være svært attraktivt for nye ansatte, mener Alexandrova.