I sommer stod åtte splitter nye leiligheter, bygget ut av selskapet Safe-B AS, klappet og klare på Skaland. Leilighetsutbygginga er blitt til gjennom et privat-offentlig samarbeid, i denne sammenheng ved at Berg kommune har garantert for leie av fire leiligheter, samt har tildelingsrett på ytterligere to leiligheter.

Et skjær i sjøen har i den anledning dukket opp, noe økonomileder Heidi Jacobsen orienterer om i et saksframlegg til formannskapet.

For dyr leie

«Da det nærmet seg ferdigstillelse, begynte kommunen å motta søknader fra personer som ønsket å leie. Boliger ble tildelt, men da søkerne fikk opplyst at månedsleien ville bli omlag 9.100 kroner, var det flere som trakk seg med begrunnelse i at det ble for dyrt», opplyses det i saksframlegget.

Dermed kom kommunen i en skvis da det så ut til at leilighetene kunne bli stående tomme, og det mens Berg kommune likevel måtte betale for den garanterte husleien. Det ble derfor gjort en administrativ beslutning om at kommunens utleiepris som en midlertidig ordning ble redusert til 7.500 kroner per måned.

Må dekke mellomlegget

Grepet som ble tatt må ha fungert, for i dag er alle de seks leilighetene som kommunen har tildelingsrett på utleid. Tiltaket, der hver enkelt av de seks leietakerne subsidieres med nesten 1.600 kroner av kommunen, gir imidlertid også en økonomisk konsekvens. Totalt må kommunen dekke inn knappe 48.000 kroner i 2017, en utgift det foreslås å dekke inn gjennom disposisjonsfond.

Dersom kommunen viderefører ordninga med subsidiert husleie, vil det i 2018 tilsvare en utgift på rundt 115.000 kroner.