– Dette er veldig gledelige tall for Senjaregionen. Det er særlig positivt at Senja-kommunene styrker seg på næringslivsindikatorene, og at det er flere arbeidsplasser i private bedrifter, sier daglig leder Åsta Sortland i Senja Næringshage til Folkebladet.

NHOs Kommune-NM rangerer norske kommuner og regioner etter 21 indikatorer som gjenspeiler vekstkraft og attraktivitet for lokale bedrifter. Flere kommuner i Troms klatrer på lista. Tromsø er på topp i Nord-Norge med sin 27. plass, mens Målselv har rykket opp 27 plasseringer fra i fjor og ligger nå på 136. plass på lista.

Sterk utvikling

Senjaregionen viser en sterk utvikling over tid. Flere av kommunene har de siste årene klatret flere plasser og har styrket seg på flere indikatorer. Siden NHO startet rangeringen i 2011 har Torsken rykket opp 60 plasseringer og ligger nå på 366. plass, Tranøy har rykket opp med 11 og ligger på 391. plass, Berg med 56 plasseringer og ligger på 345. plass og Lenvik har rykket opp med 43 plasseringer og ligger på 225. plass.

– Forklaringen på den positive utviklingen i Senja-regionen synes å være økt privat sysselsetting i Torsken og en økt sysselsettingsandel for alle kommunene sett under ett. Her spiller sjømatnæringen en viktig rolle. Vi ser også at sykefraværet er redusert i Berg og Torsken, Torsken har færre arbeidsledige og det er blitt færre uføre i hele regionen. Befolkningsvekst og flere ansatte med fagkompetanse og høyere utdanning gir også et positivt utslag, sier NHOs regiondirektør for Troms og Svalbard Målfrid Baik.

Ansetter flere

Sortland gleder seg over tallene, og peker også på næringsveksten.

– Hovedårsaken til at Senjaregionen har en slik positiv utvikling er at lokale bedrifter og andre store bedrifter i området satser mer ved å investerer mer og ansette flere folk, sier hun.

– Demografien har også utviklet seg positivt, det flere yngre folk som bor og arbeider i kommunene. Regionen har også styrket seg på kompetanse, med flere arbeidstakere med bestått fagbrev eller høyere utdanning. Dette er svært gledelig, fortsetter hun.

Fortsatt langt igjen

Men selv om Senja-kommunene klatrer på lista, er det enda lang vei til toppen. Sortland mener det er viktig å legge til rette for enda bedre vekst, og nevner den regionale næringsplanen for kommunene i Midt-Troms som en viktig del av dette arbeidet.

– Senjaregionen er i medvind, det er høy aktivitet og stor satsingsvilje i næringslivet, og vi raser oppover på lista. Men potensialet for utvikling er fortsatt sort, og vi har fortsatt en del å strekke oss før vi kommer ut i toppsjiktet. Det er en spennende tid i Senja-regionen, med mye positivt utvikling, sier Sortland.

Regiondirektør Baik håper utviklingen vil skyte ytterligere fart med kommunesammenslåingen.

– Over tid viser Senja-kommunene en spennende utvikling som vi håper vil bli ytterligere styrket ved en kommunesammenslåing. Senja-kommunene ligger fortsatt et stykke nede på listen, men vi skal glede oss over utviklingen. Nå når kommunene samler seg håper vi de vil se synergieffekter og blir en enda mer attraktiv kommune å bo og drive bedrift i, sier Baik.

Ordfører i Lenvik kommune, Geir Inge Sivertsen, sier en av de viktigste oppgavene en kommune har er å legge til rette for næringslivet.

– Det er viktig at kommunen er aktiv og legger til rette for næringslivet. Det er et fokus vi har når vi nå skal lage en ny kommune. Nye Senja kommune vil ha et mye større fokus på samfunnsutvikling og næringsutvikling, sier Sivertsen.

POSITIV TREND: Daglig leder Åsta Sortland i Senja Næringshage gleder seg over den positive trenden Senjaregionen er inne i. Foto: Susanne Noreng