I to perioder har Salaks fått tillatelse til å bruke Bjørga som oppdrettslokalitet, men da kun på midlertidig basis. Årsaken til midlertidigheten hang i første omgang sammen med at man ventet på ferdigstillelsen av en konsekvensutredning vedrørende villfiskbestandene i Solbergfjorden. At lokaliteten ble gjort midlertidig også i andre omgang, handlet om at den nye kystsoneplanen til Sørreisa kommune ennå ikke var ferdig.

I april i fjor søkte Salaks på nytt om å få bruke Bjørga som permanent oppdrettstillatelse, og nå – 16 måneder senere – skal oppdrettsselskapet få sitt svar. Det skjer når fylkesrådet møtes 15. august.

Lang saksbehandlingstid

Fylkesråd for kultur og næring, Sigrid Ina Simonsen, legger i forkant en positiv innstilling,

«Med grunnlag i laksetildeingsforskriften § 30, samt tillatelse fra samtlige sektormyndigheter og positiv uttalelse fra Sørreisa kommune anses det å foreligge gode argumenter for å gi tillatelse til omsøkte lokalitet. Tiltaket vil sikre en optimal og stabil produksjon for oppdretter, som igjen sikrer arbeidsplasser og verdiskaping i regionen», heter det i innstillinga.

Samtidig poengteres det i fylkesrådens vurdering at saken slettes ikke er av den enkle sorten, men tvert imot at den er kompleks og med motstridende hensyn.

«I dette tilfellet er det vurderingen av den miljømessige forsvarligheten av tiltaket i forhold til særlig anadrom villfisk som er kjernepunktet. Den omsøkte lokalitetens nærhet til lokale vassdrag med sårbare bestander av anadrom laksefisk og omfanget av den øvrige oppdrettsvirksomheten i området, er sentrale elementer i vurderingen», opplyses det.

Dette har også bidratt til den lange saksbehandlingstiden av Salaks sin søknad. I saksframlegget til fylkesrådet beskrives det hvordan det har foregått atskillige drøftingsmøter innad i fylkeskommunen, med Mattilsynet og med søker siden januar i år.

«Temaet for disse drøftelsene har i hovedsak vært Salaks sitt behov for lokalitet Bjørga sett i lys av de lokaliteter selskapet allerede disponerer, den geografiske fordelingen av disse (lokalitetsstrukturen) og de muligheter dette gir for selskapet har til å realisere sitt produksjonspotensial innenfor kravene til smitteforebyggende sonedrift og koordinert brakklegging».

Ingen interesseavklaring

I saksframlegget understrekes det at Bjørga som oppdrettslokalitet lenge har vært omdiskutert og i fokus med tanke på forholdet mellom oppdrett og ville anadrome bestander.

«Det er store interessemotsetninger mellom villaksinteressene og oppdretternes ønske om større og flere lokaliteter i området. Dessverre ble det ingen reell megling og interesseavklaring av dette spørsmålet i forhold til bruken av det aktuelle arealet ved Bjørga da kystsoneplanen til Sørreisa kommune ble revidert».

I sin vurdering har fylkeskommunen derfor gått grundig til verks for å foreta en avveining av særlig disse interessene. Konklusjonen etter å ha vurdert blant annet bestandstatus, trusselfaktorer, rømming, lakselus og miljømessig forsvarlighet er at det lar seg gjøre å imøtekomme søknaden fra Salaks.

Søkaden omfatter produksjon av matfisk av laks, ørret og regnbueørret innenfor en maksimal tillatt biomasse (MTB) på 3.600 tonn på lokaliteten.