– Målet med uka er kunnskap for å ta båtførereksamen på slutten av uka. Her lærer de både det teoretiske de trenger, og de får testa dette ut i praksis. Den praktiske biten er noe de ikke får på vanlig båtførerkurs, og i tillegg kommer alt det sosiale, forteller leirleder Adine Wenner.

Ungdommene, som kommer fra Nordland, Troms og Finnmark, er mellom 14 og 18 år gamle.

– Vi har også et par 13 åringer. Det er 17 gutter og to jenter på leiren, skyter hun inn.

Det er Redningsselskapet region nord som står bak leiren.

Stortrives

Ungdommen sier de stortrives på leiren på Husøy.

– Selvfølgelig er det mye sosialt på en ungdomsleir. En del av fokuset er båt, det andre er det sosiale. Ungdommen storkoser seg. Selv i et tett program, får de inn litt fritidsøkter med litt fotball og andre ting her og der. De får også øve på knuter, og vise frem det de har lært. Flere kommer fordi de har båter hjemme, men mange ikke så mye forhold til sjøen, forteller Wenner.

Neste oppdrag på leiren er å navigere ut til Hekkingen, og slik bruke teorien de har lært.

– Vi har en del fokus på navigasjon og sjøkart. I dag skal vi ut til Hekkingen, hvor de har planlagt rute på forhånd. De skal ikke bare ut for å leke, vi skal bruke kveldene på øvelser hvor de får testa ut det de har lært.

Den praktiske biten uteblir ofte på vanlig bårføreropplæring.

– Vi er mye ute i båt. De lærer å legge til kai, fortøye riktig. Båtførerprøven har kun med teoretiske. Vi ønsker også å få inn de praktiske, slik at de blir enda bedre på sjøen. Her lærer de å kjenne båten, og hvordan den fungerer og tar i vannet.

Velvilje

Leiren holder denne uka til på skolen på Husøy. Det er andre gang de har leiren her.

– Tidligere har vi vært på Hamn i Senja. Å ha leiren på Husøy var en suksess i fjor, og vi satser på suksess i år. Vi har fylt opp allle plassene. Så langt ser det bra ut. Det er et godt egna område for å ha leir. Lokalbefolkninga stiller opp til det som trengs, og vi møter mye velvilje. Det gjør det veldig enkelt og greit å arrangere leir her, sier hun videre.

Fortøye: En av øvelsene de må gjennom er å legge til og å fortøye båtene på en skikkelig måte. Foto: Privat