- Det er Midt-Troms Museum og Støtteforeningen for Fossmotunet som sammen står bak Fossmodagan. Det er en stor frivillig innsats rundt arrangementet. Her er både Målselv husflidslag, Målselv hagelag, Målselv historielag og Målselv bygdekvinnelag med, i tillegg til flere enkeltpersoner. Tormod Bomstad skal demonstrere gammeldags hesjing, Ingeborg Fossmo vil stå for teatervandring, Svein Lundanes vil snakke om gamle dagers laksefisking og Stein Rognlund vil fyre opp smia og demonstrere gamle smedferdigheter, for å nevne noe, forteller konservator Ellen Width fra Midt-Troms Museum.

Fossmotunet var opprinnelig en bondegård, drevet i mange år av Ole Johnsen og Ingeborg Olsdatter. Det ble et bygdemuseum i 1963 og støtteforeningen har eksistert siden da og har tatt vare på tunet. Opp gjennom årene er det ført flere bygninger til tunet. Man har fått låven fra gården Saneggen i Kirkesdalen, smia fra Finnbakken, stabburet fra prestegarden, skolen fra Rognmo for å nevne noen og behovet for vedlikehold er nå markert for flere av dem. Det vil bli tatt hånd om, forteller lederen av støtteforeningen Elsa Nymo.

- Jeg er også med i historielaget og vi har samlet inn penger til en statue av vår store sanger Aase Nordmo Løvberg. Det skal reises her på tunet, mellom de to låvebruene. Mor til Aase bodde her på Fossmoen. Statuen vil bli avduket den 10. juni til neste år, da ville Aase ha fylt 95 år. Vi er ikke helt i mål med innsamlingen enda, så alle bidrag mottas med stor takk, legger hun til.

Rundt på tunet var det virksomhet av forskjellig slag, husflidlaget sydde og strikke, det ble hesja, og inne på låven solgte støtteforeninga rømmegrøt, vafler og sveler. Det var også flere som hadde sine boder og solgte egenproduserte ting.

Marit Svendsen og Marlen Fosshaug kokte gomme på gammelmåten.

- Vi starta opp med 30 liter helmelk, tre liter kulturmelk, sukker og salt klokka ni i morges og regner å være ferdige omkring firetiden. Så i den tiden har vi bare to ting å gjøre, fyre i ovnen og røre i melka, forteller de smilende.

Ved siden av dem steker Ruth Alvheim flatbrød og det var mange som var interesserte i å få med seg ekte vare heim.

Skolestua

I skolestua ringte lærerinne Siv Garles Sjåland inn til en gammeldags skoletime. Det var både unge og voksne å se i klasserommet, da hun tok forsamlingen med på en vandring tilbake til gamle dagers skoleverden. Det var en ukjent verden for de fleste og det var mange interesserte som lurte på mye.

Søndag var det friluftsgudstjeneste med påfølgende kirkekaffe på tunet og Målselv Spelmannslag spilte og underholdt.

Tormod Bomstad viser hvordan man hesja i gamle dager. Foto: Birger Caspersen
Flittige damer fra Målselv Husflidslag. Fra venstre Inger Fagerli, Olga Berntsen og Greta Pedersen. Foto: Birger Caspersen
Marit Svendsen og Marlen Fosshaug koker gomme. Foto: Birger Caspersen
Ellen With fra Midt-Troms Museum, sammen med Mari Lundamo. Ingeborg Olsdatter var hennes tipp, tipp, tipp oldermor. Foto: Birger Caspersen