Fredag gjestet justis og beredskapsminister Per-Willy Amundsen Lenvik lensmannskontor.

– Vi føler selv at vi siden midten av totusentallet og frem til idag har gjort mye rett, sier fungerende lensmann Roger Magnussen, etter mye skryt fra ministeren.

– Vi har gått fra å drive mest med reservetjeneste til å ha helkontinuerlig skiftordning, som gir publikum mye bedre service, fortsetter han.

Magnussen satte pris på muligheten til å fortelle «makt og myndighet» om arbeidet som er gjort ved lensmannskontoret de siste årene.

– Det er fint å få anledning til fortelle om ting vi har gjort frem til nå, det vi har oppnådd, og komme med forslag man har for fremtiden, sier han.

– Hva gjør at dere har klart å være såpass i forkant i reformprosessen?

– Mye av æren for det har nok vår lensmann Arnold Nilsen. Han har vært en foregangsmann og hele tiden sett inn i fremtiden og dratt igang endringer. Men også de ansatte her har vært positivt innstilt og vært aktivt med på å bidra i prosessen.

Politiet i Lenvik har blant annet begynt å bruke apper på telefoner og iPader i det daglige arbeidet.

– Vi bruker telefonen som verktøy under etterforskning ved å ta bilder, ta opp avhør, og vi kan se oppdrag og loggføringer, hvor åsteder er, og oversikt over andre biler på samme oppdrag, forteller politimester Ole Sæverud, og viser frem appen «Mitt oppdrag» på telefonen.

– Lenvik en pioner

Det er blant annet på bakgrunn av dette arbeidet at justis- og beredkskapsministeren omtaler Lenvik som en pionér.

– Her har man lenge i forveien jobbet med deler av det som nå er politireformen, og vist at det får gode resultater å legge til rette og jobbe på en annen måte, sier Amundsen, og legger til:

– Lenvik har vært en slags «prøveklut» for politireformen, og kan vise til gode resultater. Nå gjør vi dette i hele landet.

Han mener dermed det er «all grunn til å skryte av Lenvik».

– Her har man jobbet godt, man har jobbet proaktivt og tatt initiativ selv. Det er viktig å holde frem de gode eksemplene, sier han.

Trygghet

Til de som er skeptiske til politireformen og nedleggelser av lokale lensmannskontor, vil han understreke at publikum vil fortsette å ha den samme tryggheten.

Den sittende regjeringen har styrket politiet med 2,6 milliarder og opprettet 1873 nye årsverk, opplyser han.

– Samtidig skrur vi sammen politiet på en mer moderne måte, vi digitaliserer, jobber smartere, og det har man allerede gjort en god stund i Lenvik, avslutter Amundsen.

Politimester Ole B. Sæverud viser frem hvordan Lenvik-politiet bruker apper som verktøy i politiarbeidet. – Her kan vi blant annet ta bilder, ta opp avhør, se oppdrag og loggføringer, forteller han. Foto: Petter Egge