Hun har lest seg litt opp, men mesteparten om Senja kunne Tuva Simonsen (16) fra før. Hun er selv oppvokst i Tortenlia, har familie på yttersia og har flittig brukt naturen rundt seg.

- Ja, og så er jo internett kjekt å ha når man ikke vet svaret, smiler Tuva.

22. juni, rett etter skoleslutt, startet Tuva på jobben som turistguide for hele Senjaregionen. Fra turistkontoret i Kunnskapsparken på Finnsnes betjener hun alle turistene som ringer eller kommer innom før de reiser over til ”eventyrøya”.

- Det er veldig artig. Du får pratet med masse folk fra forskjellige land og kulturer, sier hun.

16 -åringen går musikklinja på Heggen videregående skole i Harstad, men hadde lyst på en jobb for sommeren for å få inn litt ekstra penger til studiehverdagen.

Dessuten;

- Jeg syntes jobben passet midt i blinken for meg siden jeg er veldig glad i å prate med folk.

Hun forteller at på en travel dag kommer det opp mot 20 turister innom kontoret.

- Noen trenger hjelp til hvordan de skal komme seg til Vesterålen eller Tromsø, og så er det noen som bare vil kjøre rundt Senja med bil. Mange ønsker å se nasjonal turistvei som går fra ferga i Botnhamn til ferga i Gryllefjord, og langs ruta får du blant annet Ersfjorden, Tungeneset og Okshornan, fortsetter hun.

- De vil se ”Djevelens tanngard”

Da hun startet i jobben ble hun litt overrasket over hva mange av turistene var opptatt av å få se.

- De vil se Okshornan. De har et annet navn på folkemunne ”Djevelens tanngard”, som de fleste turistene fra utlandet kjenner de med. Det er litt artig å høre at turistene vet om disse fjellene før de kommer hit og har lyst å se dem.

Men det er fjellturer de aller fleste spør om.

- De spør mye om hvordan fjelltopper vi vil anbefale og hvordan fjelltopper det er best utsikt fra. Vi bruker først å anbefale Segla, Husfjellet og Sukkertoppen, som er ytterst på Senja og gir en veldig fin utsikt. De er heller ikke for krevende, sier Tuva.

Hun forteller at de har flest turister innom fra Tyskland, men også mange fra Sveits og fra Frankrike. Det meste av dialogen går på engelsk.

Noen spørsmål er det ikke like lett å svare på.

- For noen dager siden var det noen turister som spurte om de kom til å se elg når de kjørte ut over Senja. Da måtte jeg jo bare svare at det vet man ikke på forhånd, ler hun.

Fikk gave fra fornøyde turister

Tuva får mye skryt av sin sjef, reiselivssjef Line Miriam Sandberg.

- Hun er helt fantastisk. Hun er veldig imøtekommende, og alle tilbakemeldingene jeg har fått har vært utelukkende positiv. Folk er så fornøyd med henne, sier Sandberg.

Tuva blir litt blyg av rosen. Hun sier turistene er veldig hyggelige.

- Jeg har nesten bare hatt gode opplevelser med turistene som har kommet innom. Og de som drar herfra etter de har fått informasjon er som regel veldig blid og takker for hjelpa. Selv om jeg føler at jeg bare har hjulpet dem med en liten ting, så er det kanskje for dem viktig informasjon for å komme seg videre på ferien.

Noen turister har faktisk vært så fornøyd at de har sendt Tuva gave når de har kommet hjem igjen.

- Det var et tysk par som hadde kommet med fly og som ikke hadde fått bagasjen sin. De kom inn på turistkontoret her og var veldig fortvilte. Det er jo egentlig ikke en del av jobben vår å hjelpe med bagasjen, men jeg hadde ikkke så mye å gjøre akkurat da så da kunne jeg hjelpe dem. Mine kolleger Line Miriam og Stine hjalp også til.

De ringte rundt og fikk ordnet bagasjen til det tyske paret. Noen uker senere fikk Tuva plutselig pakke i posten med sjokolade og bilder fra ferien de hadde hatt på Senja.

- Jeg ble veldig overrasket og forventet slett ikke noen gave i det hele tatt. Jeg får jo lønn for den jobben jeg gjør, og jeg var bare glad for at de fikk bagasjen og at alt ordnet seg. Men det er klart, det var veldig koselig da.

Hun skal jobbe helt til 15. august. Da får hun fem-seks dager ferie før det er tilbake på skolebenken igjen.

- Men det er helt greit. Det er godt å ha noe å gjøre om sommeren. Og det å kunne hjelpe folk er alltid artig. Og du møter så mange hyggelige folk, sier Tuva.

Tuva Simonsen sier at de fleste turistene spør om bussruter og fjellturer. Foto: Susanne Noreng
Her hjelper Tuva turisten Karin Barbulla fra Tyskland med å finne en vei på Senja på kartet. Foto: Susanne Noreng