Han har opplevd dette mange ganger, men likevel må han av og til dukke når de illsinte ternene stuper ned mot ham.

– Terna har ingenting her å gjøre

- Problemet med terna, eller stupbomberen som jeg kaller den er et problem som er kommet til Finnsnes de siste årene. Denne fuglen har egentlig ingenting her å gjøre på Finnsnes, den skal være i fjæra ute ved havet.

Konradsen sier at han har vært i kontak med båtforeninger sør på som har hatt problemer med aggressive terner.

– De forteller at de har tatt i bruk forskjellige remedier, for eksempel ugler og falk og forteller at ternene i stor grad forsvant.

Kommunen bør se på problemet

– Moloen som Lenvik kommunen eier er 400 meter lang, og her legger terna egg i reirene sine. Her skulle det vært asfaltert, og ærlig talt bør Lenvik kommune nå se på problemet ternene skaper for de som besøker båthavne.

– Og vi snakker ikke bare om flere titalls terner, men flere hundre. De samler seg i store flokker og stuper ned mot meg når jeg kommer.

– Folk kan lett bli skremt

– Nå er jo jeg vant til dette, men andre som ikke har vært ute for dette kan ble skremt av de aggressive ternene. En unge som er ute og går mellom båtene kan jo lett Bli skremt og havne på havet når ternene kommer stupende.

– Men hvordan kan man få ned bestanden av terner på Finnsnes?

– En ting jeg mener er viktig er at alle gårdseiere på Finnsnes sørger for å ha rene tak, fordi fuglene trives der det er skit, og reirene må fjernes når de bygges slik at terna ikke får lagt egg. I Henningsvær var dette et kjempeproblem for noen år siden, og der fikk man bukt med dette ved hele tiden å fjerne reirene.

Konradsen sier at det er et stort problem for båteierne at både kalesjer og andre steder på båtene til tider er overdekke av fugleskit.

- Båtene kan få skader

– I havna her har vi båter som koster opp i flere millioner kroner, og fugleskiten kan over tid ødelegge båtlakk og kalesjer. Mange går daglig og spyler vekk skit fra båten sin, men det er det ikke alle som har tid og anledning til.

- Ved Finnsnesvannet er det slik at mange foreldre ikke lenger tør å gå med ungene langs vannet - slik skal vi ikke ha det på Finnsnes. Konradsen sier at Lenvik kommune som eier moloen også føle et ansvar i denne saka.

– Terna er jo i ferd med å spre seg over store områder på Finnsnes, så nå er det snart på tide at kommunen også er med og klekker ut tiltak for å få ned ternebestanden.

– Forferdelige forhold

– Forholdene i Olderhamna båthavn er blitt helt forferdelig. Jeg har selv båt her, og har ved flere anledninger måttet bruke spyleslangen for å holde ternene unna, sier Bjørn Rokstad. Han viser fram skiten både på båten og ellers der terna setter seg ned.

– Når vi på den ene båtpiren fått satt opp en imitasjon av en falk som henger i lufta og beveger seg hele tida. Det virker som om den har virket bra og skremmer bort terna, for her er det omtrent fritt for fugler. Nå vurderer vi å anskaffe flere slike falker og se om det har en effektiv virkning over tid. Men her er det snakk om å over tid finne ut hvilke tiltak som kan bidra til at ternen ikke helt tar over på Finnsnes.

Vi forsøkte å få tak i tilsvar fra Lenvik kommune i går ettermiddag, men da var sentralbordet stengt.

Terje Konradsen (t.v) og Bjørn Rokstad har begge båter i Olderhamna. De mener Lenvik kommune som eier moloen må komme opp med tiltak mot det voksende antallet terner. Foto: Stein Wilhelmsen
Båteierne må nesten daglig ned og sjekke båtenen sine. Skiten fra ternene er et stort problem for de som har båter i Olderhamna båthamn. Foto: Stein Wilhelmsen