Tidligere denne uken skrev iTromsø at politimester Ole B. Sæverud frykter for beredskapen i nord på grunn av vedtaket om å flytte 339-skvadronen, altså Bell-helikoptrene, til Rygge. Torsdag svarte justisminister Per-Willy Amundsen på politimesterens bekymring, og sa da at det var uaktuelt å svekke beredskapen i nord.

Frykter for beredskapen - les saken her.

Sp-politiker Sandra Borch mener det ikke er noe hold i det Amundsen sier.

Valgkamp

– Det er ingen forpliktelser i det han sier. Det er tydelig at Amundsen har startet valgkampen, og at han prøver å berolige folk, sier Borch.

Hun utdyper:

– Det er vel og bra at de vurderer nye redningshelikoptre i Nord-Norge, det har han min fulle støtte på, men det må ikke bli et plaster på såret for å flytte 339-skvadronen. De to skvadronene er vidt forskjellige. 330 vil være en redningskapasitet, mens 339 bidrar til «Hærens knyttneve». Det er en helt nødvendig støtte til Hæren, og en hær uten helikopter er ikke operativ.

Lager egen forsvarsplan - les saken her.

Svært utsatt

Politikeren mener Nord-Norge vil være svært utsatt dersom landet angripes.

– Bell-helikoptrenes viktigste funksjon er å flytte mannskap ut i terreng dersom man blir utsatt for en krigshandling. I tillegg vil Norges store areal og geografi – med fjell, fjorder og daler – gjøre det veldig vanskelig for Hæren å operere effektivt uten helikopterkapasitet, påpeker hun.

– Et Sea King-helikopter (En del av 330-skvadronen, journ.anm.) kan ikke flytte ut mannskap under et eventuelt angrep. Vi vil rett og slett stå på bar bakke i Nord-Norge når Bell-helikoptrene flyttes. Sea King er vel og bra, men kan ikke brukes i krigføring.

Hun gir sin fulle støtte til politimester Ole B. Sæverud.

– Sæverud er tydelig og har flere ganger med rette uttrykt at det er veldig problematisk og bekymringsfullt at man har bestemt å flytte helikoptrene til Rygge, og at basen på Bardufoss er viktig.

Sen reaksjon

Borch er kritisk til at justisministeren først nå hevder han skal ta tak i problemstillingen vedrørende helikopterproblematikken i nord.

– Amundsen har vært i regjeringen som minister i flere år, og kunne da gjort noe med det, men det har han ikke gjort. Han kommer nå noen måneder før regjeringen skal gå av og skal engasjere seg, mens han har sittet ved Kongens bord og kunne vært med å bestemt dette tidligere.

Justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) sier han vil bruke tiden sin på å løse beredskapsfloken i nord, og melder seg uinteressert i den politiske retorikken rundt temaet.

Sandra Borchs (Sp) kritikk av Amundsen handler i store deler om at 330-skvadronen ikke vil være en fullgod erstatning for 339-skvadronen, men Amundsen mener det er en helt annen sak.

– Spørsmål om forsvarspolitikk må forsvarsministeren svare på. Jeg har ansvar for den sivile beredskapen. Dette arbeidet er svært viktig og prioriteres høyt av meg og mitt departement, sier Amundsen.

Han mener Sandra Borch og Senterpartiet må godta det som har blitt vedtatt på Stortinget, deriblant flyttingen av helikoptrene.

– Jeg må bare forholde meg til det som har blitt vedtatt og stemt fram på Stortinget. Uavhengig av hvem som vinner valget må vi forholde oss til det som blir vedtatt der. Uansett vil ikke Bell-helikoptrene bli flyttet før tilstrekkelig kapasitet er etablert i Nord-Norge, sier han, og fortsetter:

– Nå må Senterpartiet begynne å forholde seg til realitetene. Jeg er opptatt av å finne de beste løsningene innenfor de vedtakene som har blitt gjort, det burde også Senterpartiet.