Det begynner å bli en god del år siden postkontoret i Sifjord ble lagt ned. Sifjordværing og tidligere ordfører i Torsken kommune, Hans Peder Pedersen, antar at det skjedde en gang på 80-tallet. Nå har han med flere engasjert seg for å få postnummeret tilbake igjen.

Det er ikke uten grunn.

– Vi har ikke tenkt så mye på dette tidligere, men nå ser vi behovet for å få postnummeret tilbake igjen, sier Pedersen.

Da bygdas postkontor ble lagt ned, måtte Sifjord i likhet med Flakstadvåg og Grunnfarnes benytte seg av postnummeret 9395 Kaldfarnes. Dette fordi Kaldfarnes var det eneste stedet som i sin tid beholdt postkontoret. Bruken av 9395 Kaldfarnes har imidlertid ikke bydd på noen problemer, før det inntil nylig endret seg.

– Nylig fikk vi nye veinavn på alle veiene i kommunen. I Sifjord har hovedveien gjennom bygda fått navnet «gårdsveien». Det vil si at «gårdsveien» har erstattet feltet der det tidligere stod Sifjord, forklarer Pedersen.

Havner på Kaldfarnes

Situasjonen har ført til misforståelser, der blant annet transportører har endt opp på Kaldfarnes i stedet for i Sifjord.

– Vi hører stadig vekk at folk tar feil. Det er klart det blir veldig forvirrende når det står bare Gårdsveien, og ikke Sifjord, og da kjører man til Kaldfarnes – åtte kilometer unna.

Derfor er det nå sendt en søknad til Posten om å få gjenopprettet postnummeret 9396 Sifjord. Torsken Sp, Torsken Ap, BL Framsyn/Sifjord vel og Sifjord grunneierlag har stilt seg bak søknaden.

– Vi tenker at dette er den enkleste måten å ordne opp i dette på. Vi kunne kanskje forsøke å få endret på veinavnet, men vi vet at det er en veldig lang og krevende prosess, poengterer Pedersen.

Han viser også til at de i Flakstadvåg for en tid tilbake søkte om å få tilbake sitt gamle postnummer, noe som også ble innvilget.

Først til neste år

Pressesjef John Eckhoff i Posten opplyser til Folkebladet at de gjerne gjør endringer på adresser etter ønsker fra kommuner.

– Man må bare sende inn en søknad, noe jeg skjønner er gjort i dette tilfellet her, og så vil vi gå gjennom og vurdere denne. Slike søknader må være inne hos oss innen februar, og så vil beslutninga bli tatt i juni, opplyser pressesjefen.

Det betyr altså at Sifjords søknad ikke vil være aktuell før til neste år.

– Vi gjennomfører alle store og små endringer én gang i året, 1. oktober, og det er for å unngå en situasjon med kontinuerlige endringer. Postnummersystemet er jo et stort puslespill med mange brikker, og et system som ikke bare vi benytter oss av. Til og med små endringer kan gi store konsekvenser for Posten og for andre brukere av dette systemet. Derfor er vi nøye på det, poengterer Eckhoff.

Han understreker også at det å gjøre postnummerendringer ikke er noen enklere prosess enn et navneskifte på en vei.

– Men det er bra at man her har sendt en søknad. Den skal vi behandle på beste måte.

Hans Peder Pedersen forklarer at det er praktiske, ikke nostalgiske, årsaker til søknaden om å få endret postnummeret til Sifjord. Foto: Ronny Trælvik