Det forteller noe om hvor mye vanskeligere det er for norske skoleungdommer å få sommerjobb nå enn for rundt 15 år siden. Og Sander Brandskognes (17) innrømmer at han har vært kjempeheldig som de to siste årene har fikset seg sommerjobb uten nevneverdige problemer.

Han forteller at han nå har jobbet en drøy måned på Godteriet på Andslimoen.

Færre får sommerjobb — noen er heldig Var sent ute og søkte jobb

Branskognes forteller at han egentlig var veldig sent ute og lette etter jobb.

– Jeg var her innom hos Ivar Johansen og leverte jobbsøknad like før skolen sluttet, og fikk likevel jobb her.

Han forteller at han kjenner til bedrifter og butikker hvor man må være opp til et år i forveien med søknad for å ha sjanse.

Ivar Johansen som er en av sjefene i Godteriet forteller at han har liggende 5-6 søknader i butikken fra personer som ikke har fått jobb.

Kamp om sommerjobbene

Daglig leder Odd-Arne Skoglund i G-Sport på Andselv bekrefter at presset etter og etterspørselen etter sommerjobber til tider er svært stor.

– De tre sommerjobbene vi har bruk for ble besatt allerede i mars, og etter det har det ramlet på med eterspørsler og også søknader som bare har blitt liggende. Og enkelte steder må man antakelig være enda tidligere ute.

Færre jobber til gutter

Sommerjobb eller deltidsjobb har i mange år vært vanlig for tenåringer i Norge. Særlig gutter merker nå at det er blitt mye vanskeligere å tjene penger selv. Tall fra Forskning.no viser at rundt 50.000 15-åringer, omlag 40.000 16-åringer og drøyt 30.000 17-åringer ikke har registrerte inntekter – altså over 120.000 ungdommer.

For 20 år siden var det flere gutter enn jenter som hadde egen inntekt. I dag er detklart flere jenter enn gutter i alderen 16-17 år som tjener egne penger – 56 prosent mot 48 prosent, viser Statistisk sentralbyrå sin inntektsstatistikk for 2015. Mange har ikke arbeidserfaring, og da er det vanskelig å få innpass i arbeidsmarkedet.

Da vi var innom Godteriet bestyrte Sander butikken alene.
Han gliser, og det med god grunn. Omtrent halvparten av guttene på hans alder får nemlig ikke sommerjobb.