– De siste dager med varme har nok hjulpet på for modningen av bæra. I store deler av juli har det vært veldig kjølig, men antakelig har både blåbærene og bærbuskene i hager fått fart på seg nå, sier professor i entomologi ved UiT, Arne Claus Nilssen.

Fortsatt tid igjen

Noen steder er multeplukkingen allerede i gang, og sjansen for å finne multebær nå er størst i lavlandet.

– Nede ved havet har multen blitt moden, mens på innlandet og høyere opp er nok ikke multen helt moden enda vil jeg tro. Blåbæra er nok heller ikke ordentlig moden, men den har fortsatt mange uker på seg. Det kan godt bli en god bærhøst bare vi får litt varme i august også, sier Nilssen.

Været er nøkkelen for hvor det blir best å gå på bærplukking, og det kan derfor variere stort fra plass til plass.

– Jeg tror ikke det har vært for tørt til nå i år, og det har vært passe med regn. Bæra vil kunne modnes godt av den grunn, sier professoren.

Ivrig ungdom

I fjor gikk de ti friluftsrådene i Nord-Norge sammen og etablerte nettsiden «Ut og Plukk». Tanken er å gjøre det kult og populært å gå på bærturer og registrere fangsten.

– Det var en litt sånn prøvesesong i fjor. Det var vellykket på veldig mange måter. Jeg tror vi hadde bæraktivitet registrert i 80 prosent av de nordnorske kommunene. Totalt hadde vi vel nesten ti tonn bær som ble plukket, forteller prosjektleder Hugo Tingvoll.

De som tror at bærplukking kun er for den eldre garde må tro om igjen.

– Alle trodde han som lenge lå an til å plukke mest var en sprek pensjonist. Så viste det seg at det var en 10-klassing fra Træna. Det var litt artig at det var en ungdom som var så ivrig, sier Tingvoll.

Troms på sisteplass

Av bærplukkerne som i fjor besilte seg årets «Ut og Plukk»-krus svarte halvparten at nettsiden hadde fått dem til å gå på flere bærturer. Nå gjelder det for folket i Troms å komme seg ut i skogen, for i fjor havnet de i bakleksa.

– Nordland ble best av de tre fylkene i fjor og Alta var kommunen i Nord-Norge der det ble plukket mest. Troms ble slått av både Nordland og Finnmark, sier prosjektlederen.