Som kjent har Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) kjørt en anbudskonkurranse om utbygging av en ny ambulansestasjon i eller omkring Senjahopen. To tilbydere meldte seg, den ene Berg kommune som ville bygge stasjonen i Senjahopen, og den andre Målselv Eiendom som ville bygge i Ersfjord. Sistnevnte aktør vant frem i anbudskonkurransen, og Berg kommune valgte å klage avgjørelsen inn til Klagenemnda for offentlige anskaffelser (Kofa).

– Vi mener oss forbigått ut i fra de reglene som er satt og loven om offentlige anskaffelser. De har antatt en annen anbyder og det mener vi de har gjort på feil grunnlag, uttalte rådmann i Berg, Tore-Jan Gjerpe, til Folkebladet tidligere i juli.

Rådmannen konstaterte også at tomta i Ersfjord, hvor ambulansestasjonen er tenkt utbygget, ikke er lov å bygge på. Dette fordi den er regulert til landbruk og boligformål.

Trekker klagen

I et vedtak fattet 13. juli ber imidlertid Berg formannskap rådmannen om å trekke Kofa-klagen. Et enstemmig formannskap stilte seg også bak at det gis dispensasjon fra arealbruksformålet, slik at ambulansestasjonen kan bygges ut på tomta i Ersfjord.

– Vi ga denne dispensasjonen for å være sikker på at vi fortsatt skal ha en ambulansestasjon i Berg, en stasjon som vil dekke hele ytre Nord-Senja, sier ordfører Roar Åge Jakobsen i Berg kommune.

I vår, etter at stasjonsutbygginga ble lagt ut anbud, vedtok nemlig UNN-styret en ny strategi om at man i ambulansetjenesten skal ha mindre beredskap og mer produksjon. I Berg kommune tolkes det som at ambulansetjensten vil bli samlet i større enheter.

– Derfor er vi redd for, hvis stasjonsutbygginga i Ersfjord drar ut i tid, at det ikke blir noen stasjon i Berg i det hele tatt, understreker Jakobsen.

– Men rådmannen var veldig tydelig på at han vil ha stasjonen til Senjahopen?

– Nå er det engang sånn at Berg tapte anbudskampen. UNN har tegnet kontrakt med Målselv Eiendom, og det å vi forholde oss til og gjøre det veste ut av. Den Kofa-saken er bare å legge bort – den er ikke noe å holde på med, mener ordføreren.

Kjempefornøyd med vedtaket

Werner Enoksen, som er ambulansearbeider, er kjempefornøyd med dispensasjonsvedtaket fattet av Berg formannskap.

– Samtlige som jobber i ambulansen heiste flagget den dagen vedtaket ble fattet, smiler han.

Enoksen mener at stille og fredelige Ersfjord er en ideell plassering for ambulansestasjonen. Viktigst mener han imidlertid det er at det ikke blir mer rot med stasjonsutbygginga, slik at Berg og yttersia risikerer å miste ambulansen.

– Det eneste som kan stoppe det nå er dersom fylkesmannen stiller seg mot dispensasjonen, at det ikke kan bygges ut noe der på grunn av dyrka mark. Hvis det skulle bli konklusjonen betyr det jo også at det ikke vil være lov å bygge boliger der ute, og sånn sette bare å sette kryss over hele bygda, poengterer Enoksen.

Ordføreren antar at dispensasjonsspørsmålet skal være ferdig behandlet hos fylkesmannen en gang i august.

Fornøyd: Ambulansearbeider Werner Enoksen er fornøyd med formannskapets vedtak. Foto: Carina Hansen
Dispensasjon: Berg-ordfører Roar Åge Jakobsen mener det var riktig å gi dispensasjon til ambulansestasjonsutbygging i Ersfjord. Foto: Amund Hansen Foto: Amund Hansen