Landanlegget på Rubbestad har hatt god gjennomtrekk av ulike prosjekter innen havbruk, etter anlegget ble bygd på 80-tallet. Der andre har slitt, har Lerøy Aurora-eide Senja Akvakultursenter fått dreis på sakene, med lusespisende rognkjeks som nisje.

–  Vi har hatt stabil og god produksjon siden den kommersielle produksjon startet i 2014. At vi nå har starta bygginga av et helt nytt anlegg, er et resultat av dette, forteller driftsleder Ken Ståle Lindberg.

Utvider

For tida driver de oppdrett i en rubbhall, som opprinnelig var bygget for torskeoppdprett, og som er delvis ombygd og tilpasset produksjon av rognkjeks.

– Nyanlegget blir mye bedre tilpassa vår drift, og gir et løft for fiskehelsen. Vi produserer rundt 1,2 millioner rognkjeks i året her nå. Når det nye anlegget står klart kan vi produsere to millioner rognkjeks i året. I tillegg går vi fra åtte arbeidsplasser til å bli 10-11 ansatte. Det er stor etterspørsel etter rognkjeks, og i tillegg til å forsyne Lerøy Aurora leverer anlegget på Rubbestad  også til andre aktører i havbruksbransjen, sier Lindberg.

Gått fort

Etter utbyggingsplanene starta å ta form i fjor høst, har ting gått fort.

– Spaden ble satt i jorda i juni i år, etter  at selskapet ved årsskiftet besluttet å øke aktiviteten på Rubbestad. Planen er at selve hallen skal stå klar 31. oktober. Det overordna målet er å være helt ferdig med det nye anlegget på våren 2018, sier Lindberg.

Rubbhallen de drifter i per i dag, er nesten helt omslutta av den nye produksjonshallen.

– Det er utfordrende rent teknisk å bygge rundt den gamle hallen, sier han og peker på rubbhallen, som så vidt peker frem mellom åpningene på bygget som er under oppføring.

– Utfordrende

Å starte opp med en ny art, er alltid utfordrende.

– God fiskehelse og god overlevelse er selvfølgelig veldig viktige mål for oss, vi har veldig god overlevelse i det eksisterende anlegget. Rognkjeks er en ny art – og vi får stadig nye erfaringer. Vi ser at nye vaksiner har gitt god effekt, og overlevelsen blir også bedre i sjøfasen som følge av dette. Blant annet så lærer vi om hvordan man skal fôre og transportere fisken riktig, sier han.

Å bruke rognkjeks som middel mot lakselus i havbruk er et relativt nytt konsept – men en naturlig symbiose som alltid har vært der. Adferdsobservasjoner viser at rognkjeksen aktivt svømmer mot laksen for å beite lus.

– Å teste ut rognkjeks i havbruk for å spise lakselus hadde sin spede start i 2010 – og har etter dette utviklet seg til å bli en viktig strategi for Lerøy for å få på plass et bærekraftig verktøy i forebyggingen av lus. Dette har allerede vist seg å gi gode resultater. Det var Akvaplan Niva som gikk inn i et forskningsprosjekt her på Rubbestad i 2014. Driften ble raskt kommersiell, og anlegget ble solgt til Lerøy Aurora i 2015, forteller Lindberg.

Potensiale

På eiersiden ser Lerøy Aurora et stort potensiale på Rubbestad.

– Den økningen vi gjør i aktiviteten på Rubbestad nå er ikke bare fordi det er en praktisk plass å ha et slikt anlegg på – men også fordi det er her Lerøy Auroras spisskompetanse på rognkjeks finnes. Selskapet er glad for at man har muligheten til å satse videre og utvikle det det lille men kompetente miljøet vi har på Rubbestad. I Lerøykonsernet har vi et veldig kompetent fagmiljø som Rubbestad er en del av, som er ledende på kompetanse og bruk av rognkjeks og rensefisk generelt,  forteller administrerende direktør for Lerøy Aurora, Kurt Einar Karlsen.

Rognkjeksen plasseres inn i egne rensestasjoner, hvor laksen svømmer inn selv for å bli kvitt lus. – Laksen lærer selv at den blir kvitt lusa i stasjonene, forteller Lindberg.
Lerøy Aurora investerer 30-40 millioner kroner i det nye anlegget på Rubbestad.
Rognkjeksen settes ut i merdene når den er mellom 15 og 55 gram. Der spiser den lus frem til den nærmer seg 300 gram. Etter dette tas den ut og blir til mat, rognfisk eller stamfisk.