Hver sommer går måker og terner på Finnsnes til angrep på folk med både skit og klør. Spesielt ille er det i områdene ved Olderhamna og rundt Finnsnesvannet. Mange spør hva kommunen har tenkt til å gjøre med problemet.

– Så vidt jeg vet er det ikke diskutert å gjøre noen tiltak, men det er kanskje en sak vi må se på, for det virker som det er et økende problem, sier ordfører i Lenvik, Geir-Inge Sivertsen.

– Ikke holdbart

Jack Nergård er en av de som mener noe må gjøres. Sammen med barnebarna har han flere ganger vært på lekeplassen ved Finnsnesvannet og fått oppleve dyrelivet på nært hold.

– I en del av parken kan ikke folk bevege seg på grunn av terna. Vi var her på søndag og ble angrepet av terner. Ungene ble redde og vi måtte dra hjem igjen. Det er en lekepark for unger, ikke for terner, så det synes jeg kommunen eller de som har ansvaret bør gjøre noe med, sier han.

I fjor ble kona til Nergård angrepet til blods ved lekeplassen på tur med barnebarna. Selv om Nergård ikke vet hvordan problemet kan løses, mener han noe må bli gjort.

– Du kan vel ikke fjerne det helt, men kanskje lage noen hindringer, så man får begrenset det litt. For sånn det er nå er det ikke holdbart, sier han.

Bank i bordet

Ifølge ordføreren skal det ha vært gjort noen forsøk på omsorgssenteret med kopier av rovfugl for å skremme måker og terner vekk, uten videre hell. Selv om Sivertsen tror den verste perioden nå er forbi, ønsker han ikke at problemet skal eskalere i årene som kommer.

– Det er en utfordring. Samtidig er det en del av naturens syklus, så det er en balansegangen der. Blir det en stadig tiltakende situasjon må man se på om man kan gjøre noe, for det kan ikke være slik at man ikke kan komme seg til offentlig bygg eller oppholde seg i gatene uten å bli angrepet til en hver tid, sier han.

Det er likevel ikke alle som har noe imot at fuglene oppholder seg i sentrum.

– Jeg synes det er hyggelig å ha litt fugleliv, sier Asbjørn Log, som likevel tar sine forhåndsregler.

– Jeg ser jo hvor de ikke liker at folk er og går ikke dit, enkelt og greit. Det er bare den ytterst benkeraden her i parken føler jeg. Så langt har jeg ikke blitt plaget, men bank i bordet, sier han med et smil.

Naturlig adferd

Hos kommunen har saksbehandler for viltsaker, Svein Georg Hove, nylig gitt svar på et brev fra en bekymret innbygger. I brevet ble det spurt om kommunen kunne flytte på fuglereir ved parken ved Finnsnesvannet, fordi fuglene angriper voksne og barn.

– Dette er et gjentagende problem hvert år at vi får henvendeleser om fugler, terner og måker som er plagsomme, både med støy og at de går til angrep. Det er naturlig adferd for fuglene i næringssøket og at de skal verne ungene sine. Reglene er strenge og fjerning av reir, egg og unger er i utgangspunktet ikke tillatt for noen arter i hekkesesongen, sier Hove.

De mest virkningsfulle tiltakene mener Hove man må gjøre før fuglene får etablert reir.

– Man kan lage kunstige hekkeområder, men det gjøres sjelden på grunn av økonomi. Det er den enkelte hus- og gårdeier som må ta tak i det før hekkesesongen begynner. Der kunne kanskje næringsforumet gått sammen og gjort noen forsøk, for å se om noen tiltak fungerer. Man kan dekke til potensielle hekkeplasser på bygninger, ved å sette opp skråbrett, nett eller liner over hustakene, sier Hove.

Lekeplass: Jack Nergård mener situasjonen med aggressive fugler ved Finnsnesvannet er uholdbar. Her sammen med barnebarna Julie (9) og Eirik (7) Nergård Pedersen. Foto: Amund Hansen
Positiv: Asbjørn Log har ikke noe imot det yrende fuglelivet i Finnsnes sentrum.