Risikerer tvangsmulkt etter flere år uten utbedringer

I mai 2013 skrev Folkebladet at Arbeidstilsynet ga Lenvik kommune pålegg om å sørge for at det etableres tilfredsstillende garderobe- og toalettforhold på Finnsnes brannstasjon. Siden den gang har fristen blitt utsatt flere ganger, og den foreløpig siste fristen gikk ut 1. juli i år.

- VIl ikke være urimelige

Den nye fristen for gjennomføring og tilbakemelding er satt til 29. september. Om fristen ikke blir overholdt må kommunen betale en tvangsmulkt på 2.000 kroner per dag, frem til pålegget er etterkommet. Men hvordan kan det ha seg at fristen hele tiden har blitt forskjøvet uten at det har blitt gjort noen utbedringer?

– De gangene vi gir så lange fristutsettelser er når påleggene våre medfører store kostnader for virksomhetene. Her var det snakk om både renovering og ombygning som var kostnadsberegnet til en del millioner. Derfor ville ikke vi være urimelig i forhold til at dette skal inn i politisk behandling og budsjetter, forteller tilsynsleder John Arve Skarstad i Arbeidstilsynet.

Liv og helse

Hensyn til behandling og økonomi endrer likevel ikke det faktum at de ansatte på brannstasjonen har måtte arbeide under disse forholdene i flere år.

– Stasjonen oppfyller ikke kravene. Det har den ikke gjort siden vi begynte her. Det er klart det er mye penger det er snakk om når det skal bygges nytt, men det er vårt liv og vår helse det går utover. Vi har verken dusj eller toalett på brannstasjonen. Det er bare en garasje. Så det er klart det har tatt lang tid. For lang tid spør du meg, forteller Erik Jensen, overbrannmester og assisterende brannsjef.

Jensen påpeker at ting som følger med jobben som sot, os og brannrøyk kan inneholde kreftfremkallende stoffer.

– Og får du først kreft er det ingen takk å få etterpå, bare fordi det tar noen år mer å bygge en brannstasjon. Det skulle vært ferdig for lang tid siden. Bare et krefttilfelle blant brannfolkene er et for mye, sier han.

Usikker fremtid

Utsettelsene for byggingen av den nye brannstasjonen på Heimlymyra er en historie for seg selv. Det som er sikkert er at Coop overtar de nåværende lokalene til brannstasjonen ved årsskiftet. Da må det finnes en midlertidig løsning for brannvesenet.

– Her må vi sikkert bli et stykke til før de får den nye stasjonen ferdig, for det tar tidmed byggefasen. Vi vet ikke heller hvor vi skal være, om vi skal være ute her 1. januar eller om vi får bli her noen måneder ekstra eller hva det blir til, sier Jensen.

Selv om det ennå ikke er funnet en midlertidig løsning for lokaler til brannvesenet, jobbes det med saken. Uansett må enten kommunen utbedre forholdene på den nåværende stasjonen før fristen går ut i slutten av september, eller så må de søke om en ny utsettelse.

– Hvis de begrunner godt nok hvorfor det tar lang tid, og de kommer inn i en midlertidig situasjon der vi mener arbeidstakerne blir ivaretatt, går det an å søke om videre utsettelse. Det er en kontinuerlig dialog mellom oss og kommunen, sier Skarstad.

Overbrannmester og leder beredskap, Erik Jensen, mener forholdene på brannstasjonen går på helsa løs.