– Hytta står på plass, godkjent i henhold til fylkesmannens anvisning og helt i orden, fastslår Carl Edgard Eide overfor Folkebladet.

Etter å ha vært i strid med Fylkesmannen i Troms i flere år, valgte hytteeierne i 2015 å sette punktum for saken ved å trekke sin anke til lagmannsretten. Dermed måtte de igang med ombygging og flytting av hytta på Ertnøya, slik at størrelse og plassering kom i samsvar med den opprinnelig gitte byggetillatelsen. Ombyggingsoperasjonen ble igangsatt i fjor, og takket være et godt høstvær var «nyhytta» fiks ferdig i slutten av oktober.

– Er dere hytteeiere fornøyde med at punktum er satt for denne striden?

– Punktum er slutten på setninga, og da er jo de fleste fornøyde. Historien som ble fortalt før punktumet kan imidlertid være så som så for mange, men det er egentlig ikke noe å rippe opp i, sier Eide.

Ruver mer i terrenget

Hyttekonflikten har versert frem og tilbake siden 2008 da hytta ble bygget. Stridens kjerne har vært størrelsen på hytta, som er satt opp i Bergsøyan landskapsvernområde. Den opprinnelige byggetillatelsen tilsa ei hytte på maks 45 kvadratmeter, mens fylkesmannen målte at hytta som ble satt opp var 107 kvadratmeter inkludert platting og overbygget uteareal.

– Hvordan ser hytta ut nå etter ombygginga?

– I prinsippet ser hytta omtrent lik ut, men den er i henhold til fylkesmannens bestemmelser vridd i en bestemt retning og plassert høyere. Det har ført til at hytta er mer synlig i dag, sier Eide.

– Den vises bedre i terrenget?

– Fylkesmannen gjør den jobben de er satt til å gjøre, det er ikke til å komme ifra, men noen ganger er det vel slik når du har makt at det er veldig lett å bruke den. Hvordan man bruker makt og hva resultatet blir varierer imidlertid, og i dette tilfellet med at hytta er plassert høyere og vridd slik at den er mer synlig tyder på at ingeniørkompetansen ikke er helt på topp, poengterer Eide.

Hevder maktmisbruk

– Føler du at dere hytteeiere er utsatt for maktmisbruk av fylkesmannen?

– Det er ikke til å komme ifra at vi føler oss utsatt for maktmisbruk og at ting ikke er blitt sagt og gjort etter det som var utgangspunktet. Det handler nok om misforståelser og at at man forstår ting forskjellig. Jeg bruker jo å si at hvis folk møtes, ser hverandre i øynene og snakker sammen, så pleier det å funke, men det gikk desverre mange år før jeg fikk møte noen fra fylkesmannen, sier Eide.

Han har imidlertid resignert, og orker ikke mer bråk i forbindelse med hyttesaken.

– Det er bare å innse at at det er lite en enkelt mann kan gjøre når man slåss mot makta.

Den opprinnelige hytta kostet rundt 2,5 millioner kroner. Hytteeierne fryktet på forhånd at ombygging og flytting ville føre til ei ekstraregning på rundt halvannen million kroner. Så ille ble det likevel ikke.

– Vi har gjenbrukt alt av materialer fra den gamlehytta, sier Eide.

Folkebladet har ikke lyktes med å komme i kontakt med fylkesmannen i Troms, Bård M. Pedersen.

Før: Slik så hytta ut slik den opprinnelig ble bygget. Foto: Privat Foto: Privat