– Vi er godt fornøyd med det som skjer for havet, og egentlig var det også et godt år på Lofoten Viking på landsida. De øvrige bedriftene i konsernet var det så som så med. På landsida, og spesielt på hvitfisken, var det ikke bra. Vi blir nødt til å gjøre endringer her, det sier seg selv, sier daglig leder for Nergård-konsernet, Tommy Torvanger, uten å ville gå inn på konkrete planer.

– Er det aktuelt å gjøre noe med strukturen på bedriftene på land?

– Vi er ikke der at vi har starta å diskutere det, svarer Torvanger.

– Dårlig nytt

Torvanger mener det store spriket mellom lønnsomheten mellom flåta og landsida, er dårlig nytt.

– Det er en skummel utvikling. Her må det stilles spørsmål om hvor lenge det kan fortsette, med så stor forskjell på marginene på flåte- og landsida.

En stor del av problemet her, mener Torvanger er politisk.

– Det må større grad av samarbeid mellom land og sjø må til, for å kunne drive med jevnere landingsmønster, drift og sysselsetting.

Leveringsplikt

Torvanger mener leveringsplikta til trålerne gjør det vanskelig å få en helhetlig drift av konsernet.

– Vi hadde store forhåpninger til pliktskommisjonen, spesielt med tanke på bearbeiding- og landingsplikta. Resultatet herfra var ikke som vi hadde håpa på. Vi hadde et ønske om å kunne lande fisk til konsernet fra egne båter. Dette hadde sikra industrien jevnere og bedre tilgang på råstoff hele året. Får vi leveringsplikta over til konsernet, kan vi styre leveransene inn til bedriftene slik at de har fisk til en hver tid. Dette er den viktigste saka for å bevare arbeidsplassene. Slik det er nå kommer det enormt mye fisk på kort tid, og så skjer det ingenting etter uke 17, sier Nergård-sjefen.

Pressa marginer

Landindustrien merka godt at 2016 var et år med høye priser for fisken på kaia, mens prisene ute i markedene ikke helt hang med.

– Bruttomarginene for fersk- og saltfisk var svake. Det har vært bedre for bedriftene som produserer tørrfisk. Vi ser stort sett det samme nå i år, som i fjor, med svake marginer, forklarer Torvanger.

Selskapet som har vært hardest for konserntallene, er Nergård Pelagic i Sogn og Fjordane.

– Vi har tatt en nedskriving på sildefabrikken, Nergård Pelagic, med et negativt resultat på 150 millioner kroner. Dette virker kraftig inn på resultatet til konsernet.