Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) utarbeidet i 2011 en plan for nasjonal skredfarekartlegging. Der fant de frem til kommunene i Norge som har behov for skredfarekartlegging. En av de kommunene var Lenvik, og NVE ba tidligere i år kommunen om å sende over alt av relevante skredvurderinger og rapporter gjort av kommunen, for å få en bedre oversikt over det reelle behovet.

Planlegger møte

NVE har allerede fått alt av rapporter om skredsikringsprosjektet i Fjordgård. I en e-post fra Lenvik kommune til NVE står det at de gjenstående rapportene relatert til blant annet Tårnelv, Finnsnes og Torskelandsbyen vil bli oversendt i slutten av august eller starten av september.

Senja kommune

Kommunen har kommet med noen innspill til den videre prosessen med skredfarekartleggingen. Det innebærer blant annet at NVE bør ta utgangspunkt i den nye Senja kommune i kartleggingsarbeidet. I styringsdokumentet for gjennomføring av kommunereforen skal det blant annet gjennomføres et eget delprosjekt med en risiko- og sårbarhetsanalyse.

– I denne sammenheng vil kartlegging av den reelle skredfaren (ikke kun statistisk beregnet) være en meget viktig informasjonskilde, skriver fagleder for plan- og byggesaker i Lenvik, Sylvia Friedrich i en e-post til NVE.

Grunnmateriale

Det blir også påpekt fra kommunen sin side at Midt-Troms Regionråd snart sender et forslag til «Midt-Troms-pakke» til behandling i Fylkestinget. I Midt-Troms-pakken foreslås det oppgradering av flere fylkesveier på Senja som er utsatt for skredfare.

– Kartlegging av den reelle skredfaren knyttet til disse veiene, inkludert eventuelle nødvendige sikringstiltak, vil være meget viktig grunnlagsmateriale for det videre utredningsarbeidet, skriver Friedrich.