Direktør Bostwick forteller at av de 31.000 besøkende museet hadde innom de 22 museumsanleggene i Midt-Troms i fjor, var knappe ti prosent av disse turister.

– Stordelen av de som er innom våre museumsanlegg er fra lokalbefolkningen, sier Bostwick.

Og legger til at dette er noe museet ønsker å gjøre noe med.

Museumspakke for turister

Hun forteller at man har planer om å kunne innlemme Aursundssaga i Balsfjord, Lenvik museum på Bjorelvnes, Kramvikbrygga i Sørreisa og Kastnes bygdetun i en turistpakke der turistene guides gjennom.

– Men det er her vi med en gang støter på problemene som gjør dette umulig i dag.

Bostwick forteller at det ene store problemet er toalettforholdene når man har en busslast innom et av museets anlegg.

– Vi kan rett og slett ikke tilby en busslast med turister å oppsøke et utedo. Det andre store problemer er bevertning som er nødvendig når man satser på en omvisning der man kjører rundt i området og besøker flere av våre anlegg. Da må man ha en standard på serveringssiden som holder mål.

– Et flott utspill fra museet

Reiselivssjef Line Miriam Sandberg i Visit Senja sier til Folkebladet at dette er noe hun hilser velkommen.

– Alle virksomheter bør gå inn i sine konsepter på samme måte og se hvilke områder de kan tenke nytt og skape muligheter for seg selv. Reiselivet handler nemlig om at vi byr på oss selv, alt fra kjøring med hund og slede, oppmerkede fjellturer og som i dette tilfellet at et regionalt museum tilbyr turistene en besøkspakke i deres område.

Sandberg viser til at Midt-Troms Museum i dag har sine tilbud inne på nettsidene til Visit Senja.

En arena for turister

Lisa Bostwick sier at Midt-Troms Museum bør kunne bli en bruksarena for turistene som kommer til området. Hun forteller at museet har søkt Troms Fylkeskommune om regionalmidler på til sammen 6 millioner kroner, noe hun håper å kunne få et positivt svar på i høst.

– Dette vil også kunne utløse mange millioner i tilskudd fra Colour Arctic.

I dag har Midt-Troms Museum 2 museumsanlegg rundt i Midt-Troms, med totalt opp til 140 ansatte i sommermånedene.

– Hver dag passerer hurtigruta Finnsnes med stopp her. Bare tenk hvis vi fikk etablert sightseeing med buss i området til noen av våre lokale museumsanlegg 365 dager i året, det ville vært noe bare det.

Bostwick viser til at i 2019 åpnes sannsynligvis et barnemuseum i Kunnskapsparken, bare noen steinkast fra hurtigrutas anløpssted.

– Når det skjer vil dette barnemuseet være det første steget for Midt-Trums museum i veien mot at vi forbereder oss for å kunne vise turistene mer av det vi står for.

Bostwick sier at i tillegg til behovet for toaletter og kjøkken ved noen av anleggene, er det også behov for mere midler til å kunne holde flere avdelinger av Midt-Troms Museum åpent, særlig i turistsesongen. Man har også behov for å finansiering for å kunne holde avdelingene lengre åpent.