Det opplyser konservator Truls Nilsen ved Midt-Troms Museum, som sier at mye av fokuset settes på historien om gamle handelssteder i Nord-Norge.

– Vikadagen er noe vi arrangerer hvert eneste år på Kramvigbrygga. Det er jo et veldig egnet sted siden det en gang var stor aktivitet og handelsvirksomhet der. Vi tar en veldig beskjeden, nærmest symbolsk inngangsbillett for voksne, mens barn kommer inn gratis, forklarer konservatoren, som minner om at det var flere gamle handelssteder i vårt område.

– Blant disse finner vi Klauva og Gibostad, der det var yrende aktivitet og handel før Finnsnes tok over dette.

Fra Tromsø kommer Nils Magne Knutsen for å holde et foredrag på Vikadagen.

– Han er professor emeritus i nordnorsk litteratur ved Universitet i Tromsø som blant annet er spesialist på Knut Hamsuns forfatterskap. Han har også selv skrevet flere bøker, og var faktisk en av mine lærere da jeg selv studerte ved universitetet.

Fortellerstund

Et innslag som er spesielt rettet inn mot barn er en fortellerstund ledet av Siv Gavles Sjåland.

– Siv Gavles Sjåland er for tiden i en slags praksis hos oss ved Midt-Troms Museum i forbindelse med at tar en master i kulturminnevern. Hun er veldig god til å jobbe med barn, og benytter seg blant annet av rollespill og drama. Hun skal fortelle om hverdag og handel i Sørreisa for en del år tilbake.

Bevertning

Det legges også opp til at barn skal kunne leke med de gamle lekene som er stilt ut på Kramvigbrygga.

– Vikadagen arrangeres på dagtid, og bevertning hører selvsagt med. Vi selger kaffe, saft, vafler og lapskaus slik at man også kan gjøre unna middagen på Kramvigbrygga. Og alle er hjertelig velkommen.

Professor emeritus i nordnorsk litteratur, Nils Magne Knutsen.
Barn kan leker med de gamle lekene som er utstilt på Kramvigbrygga.