I fjor var tallet på godkjent felling av elg i Målelv 346. Av dette ble 76 prosent av den tildelte fellingskvoten for 2016 felt. I juli vedtok så viltnemda at antallet dyr som skal felles i år skal være 361 elg.

Ulike fellingstall i kommunen

Jørn Larsen som er leder for viltnemda i Målselv sier at økningen av fellingskvoten for elg ikke er lik i hele kommunen.

– Områdene hvor det er anbefalt økt elgfelling er basert på innsamlede data, elgskjema fra jegerne som rapporterer hvor mye elg de ser under jakta, fellingsstatistikk, helikoptertelling og fellingsprosent i de forskjellige områdene de siste årene.

– Vi har jo områder som har veldig dårlig fellingsprosent av elg, i øvre del av Målselv er det lav fellingsprosent, fordi trekkelgen der er der og spiser om vinteren men er ikke der under jakta.

God avskyting i midte Målselv

Larsen sier at i midtre og nedre Målselv driftsplanområde ligger man på en avskuting av fellingskvoten på opp mot hundre prosent enkelte steder. Det viser da at det er for tetthet av elg i de områdene, basert på rapporter og tall de siste fem årene.

Larsen sier at det der for er nå er tildelt større fellingskvote i de områdene hvor man ser at elgtettheten er for stor.

For få dyre i enkelte områder

- Omtrent halve kommunen vil i år få økt fellingskvote, da for å prøve å ta ned elgstammen litt. I øvre del av kommunen hvor avskytingen har vært lavere ser man at det er for få dyr å jakte på, så disse områdene har ikke fått noen økning.

- Målselv kommune strekker seg fra Målsnes og opp til svenskegrensen, og elgen beveger hele tiden på seg. Jørn Larsen har vært leder i Målselv viltnemnd i fire år.

Ivaretar traafikksikkerheten

– Elgfellingskvoten for hvert år er det fem medlemmer i Målselv viltnemnd som bestemmer, deriblant jeg, sier Larsen.

– Økning av fellingskvoten gjøres også for å ivareta trafikksikkerheten ved veiene våre ved å holde tallet elg nede, og det blir også gjort for å for å forhindre at skogen ikke blir beitet helt ned, sier Larsen.

Basert på flere stistikker ser man at tettheten av elg er ulik i kommunen. Fellingskvoten økes der man ser elgtettheten er størst. Her ser vi en elghund like ved en elg som er felt under jakta. Foto: Privat