– Jeg synes det er veldig gledelig. Dette kan få mange ut av isolasjon, sier nestleder i Rådet for funksjonshemmede Finnsnes, Johanne Marie Gottliebsen.

Sogn og Fjordane, Troms og Finnmark får tilsammen 16,7 millioner kroner, hvor 6,5 går til Troms. Hittil har funskjonshemmede i fylket kunnet kjøre ni turer med taxi gratis i året, men med det nye TT-kortet blir det utvidet til to hundre reiser.

– Et kjempepluss

Leder i eldrerådet på Finnsnes, Magne Lorentsen, er positivt overrasket over nyheten.

– Det høres fantastisk ut. Det er nok mange pensjonister som vil være berørte av ordningen. Dette tas i mot med takk, sier han.

Fylkesleder for Landsforeningen for utviklingshemmede og pårørende Nord-Norge (Lupe), Anne Jorid Strømholt, er også fornøyd.

– Dette betyr at flere funksjonshemmede av alle typer kan leve et mer sosialt og fullverdig liv, sier hun, og fortsetter:

– Det er veldig bra. Dette er et tilbud som har vært mest brukt i byene, så det er et kjempepluss at man nå kan få flere reiser også her.

Øker livskvaliteten

– TT-kortet er en transportordning for funskjonshemmede som vi har hatt i mange år, men pengene har vært svært begrenset, sier Per Inge Søreng (KrF), som lanserte nyheten sammen med Tonni Nylund (FrP) og Beate Seljenes (H) under et pressemøte fredag.

– Dette er vi veldig glade for, fortsetter han.

Foreløpig har fylket fått penger for andre halvdel av 2017, men det er lagt til grunn at det gis helårsdekning med omlag 33 millioner kroner også til neste år, forteller Søreng.

Seljenes er overbevist om at tilbudet vil bety mye for brukerne.

– Jeg vil påstå at dette kan gjøre livskvaliteten til de som trenger det vesentlig bedre, sier hun.

– De som har behov for det vil stå mye friere uten å være avhengig av hjelp fra venner eller familie, legger Nylund til.

– Har vært godt mottatt

Seljenes bemerker at det kun er snakk om noen få i kommunen som vil trenge dette.

– Det er fint at det også blir satset på de få, og at det ikke bare blir lagt til rette for de store masser, sier hun.

I tillegg mener hun det kan være positivt for transportnæringa.

– Dette gir jo grunnlag for den næringa som skal utføre transportetappene. Vi vet at drosjenæringa har vært i hardt vær, og dette kan gi dem et større grunnlag for å overleve, sier hun.

Idag er kun syv fylker omfattet av ordningen, men Søreng håper at hele Norge etter hvert skal få nyte godt av den.

– Vi har sett i andre fylker hvor dette har vært lansert at det har blitt veldig godt mottatt, sier han, og legger til:

– Jeg vil tro at dette vil bety veldig mye for de det gjelder når du kan kjøre to hundre turer med det transportmidlet du trenger resten av året, sier han.

Gledelig: Nestleder i Rådet for funksjonshemmede Finnsnes har erfaring med at brukere av TT-kortet ofte har dårlig råd. – Nå kan flere få muligheten til å komme seg ut og være sosiale, sier hun. Foto: Arkiv Foto: Christian Andre Unosen
overrasket: Leder i Finnsnes og omegn pensjonistforening, Magne Lorentsen, er positivt overrasket over nyheten. – Dette synes jeg er rart at ikke har vært tydeligere annonsert. Men hvis det stemmer, er det fantastisk, sier han. Foto: Petter Egge Foto: Petter Egge