Det er første gang i moderne tid at sivile og militære i Målselv samarbeider om et så stort arrangement, som de største optimistene tror vil trekke 15-20.000 mennesker til Bardufoss flystasjon 11. august.

– Vi må ikke trekke flystevnet opp på et sånt nivå at det overskygger det viktigste denne dagen, og det er Arctic Race. Men vi skal absolutt klare å skape en minnerik dag med flystevnet vårt, sier Esben Melby i 139 luftving.

Folkebladet-TV: Slik testet Hushovd Arctic Race-etappene

Likt 2013

Melby sier årets flystevne vil ligne mye på et siste flystevnet i 2013. Det vil si utelukkende norsk luftforsvar, ispedd noen akrobatflygerer med gamle 1950-tallsfly. Og ikke minst det såkalte battleshowet som Hæren skal stå for. Med Leopard- og CV90-stridsvogner, helikopter, smell, fart og spenning.

Fra det norske luftforsvaret kommer det Orion, Herkules, F-16, helikopter og ikke minst oppvisningsflygerne fra Luftforsvarets flygerskole som holder til på Bardufoss.

Flystevnet vil foregå i to puljer, før og etter målgang i Arctic Race.

Veldig fornøyd

Arctic Race-koordinator i Målselv, næringsjef Elin Byberg, er strålende fornøyd med programmet som nå er satt.

– Jeg er veldig, veldig fornøyd med programmet. Vi har fått masse skryt fra Arctic Race også. Vi har bevisst gått ut og laget et program for både barn og eldre der vi har bygd programmet opp mot målgang i sykkelløpet, sier Byberg.

– Det blir med på å lage folkefesten. Dette er et godt tilbud for de minste, og vi vet det er populært å være med på, mener hun.

15.000 mennesker

De største optimistene håper på opp mot 20.000 mennesker inne på flystasjonen denne dagen. Byberg selv er litt mer nøkternt og håper på 15.000 mennesker.

Byberg er også svært fornøyd med å få Forsvarets musikkorps Nord-Norge til flystasjonen denne dagen.

– Korpset er nesten som Nord-Norges gardemusikk. Det er veldig flott å høre dem, og de skal ha både konsert og parade, sier Byberg.

Tilrettelegge

Under flystevnet i 2013 ble det tilnærmet trafikkaos på E6. Trykket av biler som skulle inn på parkeringsområdet var så stort at trafikken korket seg. Det skal unngås i år.

Det skal også tilrettelegges for de som kommer i bobil og ønsker å overnatte.