Folkebladet har arrangert debatt på Husøydagan i forkant av fiskeriseminaret ved hvert valg i snart 20 år. For to år siden ble den gjort sammen med NRK Troms for første gang, og i år skal samarbeidet gjentas.

– Vi erfarte at debattene som ble sendt på nett-TV hadde gode besøkstall, så dette er noe folk vil ha, sier nyhetssjef i NRK Troms, Nina Einem.

Folkebladet-TV: Se kaikanten-debatten fra 2015 i reprise

– På tide

Hun forteller at NRK har som strategi å være tilstede og formidle det folk er opptatt av i hele landet.

– Vi ønsker også å vise at dette temaet er noe som angår flere enn man kanskje tror, poengterer hun.

NRK følger med på lokale folkemøter og debatter i hele landet, men er spesielt interessert i «de som er aktuelle for hele befolkningen.»

– Fiskeri er «hot» nå, på grunn av debatten rundt olje og gass, miljø, plast i havet og arealbruk, så dette synes vi er viktig og spennende, sier hun.

Nå håper Einem bare at lokalbefolkningen stiller opp.

– Jeg ønsker meg stort oppmøte og god stemning slik at vi kan vise bygda fra sin beste side. Kom og lag folkefest, så skal vi lage god TV, oppfordrer hun.

Folkebladets sjefredaktør, Steinulf Henriksen, forteller at Husøydagan har vært en av de viktigste fiskeripolitiske arenaer i alle valgkamper helt siden Gro Harlem Brundtland besøkte øya i 1994, midt under EU-kampen.

GLEDER SEG Nyhetssleder i NRK Troms, Nina Einem, mener årets debatt er aktuell for hele landets befolkning.

– «På kaikanten»-debatten og det fiskeripolitiske seminaret har fått stor oppmerksomhet, men aldri nådd opp i riksdekkende, direktesendte TV-sendinger, før nå. Det er på tide, sier han.

«På kaikanten» og fiskeriseminaret slås i år sammen til en stor fiskeripolitisk debatt med overskriften «Kampen om havet».

– Skal sette dagsorden

De som er klare til debatten på kaikanten er fiskeriminister Per Sandberg, leder i næringskomiteen på Stortinget, Geir Pollestad (Sp), stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes (Troms SV) og styreleder i Sjømat Norge, Inger-Marie Sperre. Debatten vil handle om aktuell fiskeripolitikk; leveringsplikt for torsketrålere, oppdrett, oljeboring utenfor Lofoten, Senja og Vesterålen mm.

– Vi satser på å sette dagsorden i fiskeridebatten, to uker før valget, sier Henriksen.

I forkant og etterkant av direktesendingen blir det cirka èn times nett-TV-sending på nrk.no/Troms og Folkebladet-TV, til sammen opp mot tre timers sending.

I tillegg til Henriksen selv blir Sveinung Åsali i NRK Troms debattleder. Det vil bli kulturinnslag fra scenen, hvor blant andre Moddi skal spille, og hele sendingen skal vises på storskjerm på kaikanten.