Natt til tirsdag ble 339-skvadronen bedt om å bistå under redningsaksjonen av en stor gruppe speidere som ble utsatt for dårlig vær i Børvasstindene i Nordland.

Viktig bidrag

Tirsdag morgen rykket et helikopter ut fra Bardufoss for å hjelpe politiet i Tromsø under en biljakt på tre personer. Jakten startet i Finland, gikk via Tromsø før de tre ble stoppet av politiet på Sand i Malangen.

Helikopteret fra 339-skvadronen som deltok i aksjonen med å berge ned et femtitalls speidere fra Børvasstindene, ble tilkalt av Hovedredningssentralen i Nord-Norge av to årsaker. For det første for å hjelpe hovedredningssentralens Sea King med løftekapasitet og dernest for å frakte reningsmannskaper inn i området om nødvendig. Helikopteret ble blant annet brukt til å fraktet Røde Kors-mannskaper opp i fjellet, får Folkebladet opplyst fra hovedredningssentralen.

Avdelingsdirektør for Hovedredningssentralen i Nord-Norge, Bent Ove Jamtli er ikke i tvil om 339-skvadronens betydning for redningsaksjoner i nord.

– 339-skvadronen er en viktig ressurs både i Finnmark, Troms og Nordland. Skvadronen ble hentet ned til Nordland fordi Sea King-helikopteret begynte å bli utflydd på tid. Redningsledelsen mente det var avgjørende å styrke beredskapen for å håndtere situasjonen, sier Jamtli.

Han sier det samme har skjedd i Finnmark der 339-skvadronen ble bedt om bistand.

– Vi har statistikk til og med i fjor på at 339-skvadronen i en treårsperiode var med på 65 redningsaksjoner, blant annet mange skredhendelser. Vi er bekymret for at denne hjelpen skal falle bort såfremt det ikke kommer annen erstatning, sier Jamtli.

Bekymret

Jamtli skrev tidligere i år et debattinnlegg sammen med politimesteren i Troms og Fylkesmannen i Troms der de uttrykte bekymring for den sivile beredskapen om 339-skvadronen blir flyttet fra Bardufoss til Rygge.

Jamtli står inne for den bekymringen.

– Jeg er bekymret for redusert beredskap i en bredere samfunnsmessig betydning. Det kan redusere beredskapen og evnen til å redde liv. Det bør prioriteres ytterligere å opprette en redningshelikopterbase i Troms. Det er langt mellom Banak og Bodø, og 339-skvadronen dekker det tidsgapet vi har i Troms, sier Jamtli.

Før 339-skvadronens helikopteret lettet fra Bodø måtte et annet helikopter fra skvadronen bistå under en politijakt i Troms. Tre personer begikk et ran i Kilpisjarvi og satte kursen over grensen mot Tromsø. Flere politipatruljer ble satt inn i jakten på de tre personene.

– Vi rekvirerte helikopter fordi vi på et tidspunkt ikke visste hvor personene befant seg. Selv om vi hadde flere patruljer ute er det jo et stort område det er snakk om. Nå fikk vi sporet opp bilen før helikopteret kom, men det bisto oss under hele aksjonen, sier Morten Augensen, operasjonsleder ved Troms politidistrikt.

Augensen mener helikopteret fort kunne blitt avgjørende for jakten på de tre personene.

– Vi har jo mye større sjanse med et helikopter til hjelp, og det var et tidspunkt der vi ikke hadde kontroll. Det var også en politibetjent fra Målselv med i helikopteret, sier Augensen, som legger til at operasjonssentralen benytter helikopter fra 339-skvadronen ved flere operasjoner.

– Helikopter fra 339-skvadronen er til uvurderlig hjelp for oss i mange situasjoner, sier Augensen.