Oppdaget ILA-virus hos fisk på Kvitfloget

I mai ble det oppdaget infeksiøs lakseanemi (ILA) på fisk fra Salmars lokalitet Kvitfloget ved Vangsvik i Tranøy. Mattilsynet har nå opprettet et kontrollområde for bekjempelse av den den smittsomme virussydomen. Fisken som fikk påvist ILA var under utslakting.

Brakklegging

En bekjempelsessone på 5-10 kilometer er opprettet rundt lokaliteten der sykdommen ble påvist.

– Lokaliteten der det ble påvist ILA må brakklegges i tre måneder etter at den er vasket og desinfisert. De andre lokalitetene som ligger i bekjempelsessonen må samtidig brakklegges i to måneder. Det arbeidet har nå begynt for alle de lokalitetene det gjelder, forteller Strøm.

Etter at brakkleggingsperiodenen er over innlemmes bekjempelsessonen i en større overvåkingssone, som normalt varer i to år.

Vanskelig å spore

Ifølge spesialinspektør Strøm er det veldig vanskelig å finne ut hvordan fisken har blitt smittet med ILA-viruset.

Selv om ILA er en alvorlig sykdom for fisk, er det ikke farlig for mennesker.

– Fisk som oppfører seg normalt og ikke viser kliniske tegn på sykdom kan slaktes og brukes som normalt. Det er ikke noe galt med den, men fisk som er syk går ikke til menneskemat, sier Strøm.

Det røde området på kartet viser bekjempelsessonen rundt lokaliteten der den syke fisken ble påvist. De gule områdene rundt er overvåkingssonen. Foto: Mattilsynet (Kart)