– Nei, det blir ikke noe video.

Ole-Eivind Mikalsen smiler men er bestemt. Han vil egentlig ikke stille opp på bilde heller. Men skjønner at han må. Han er jo blitt festivalsjef.

Den litt beskjedne 29-årige rørleggeren fra Rossfjord har nemlig lyktes i å kapre noen av Norges heteste kjendiser til hjembygda si. Og det enda det er aller første gang Rossfjordrocken skal arrangeres.

– Jo, altså, det var nå ikke så vanskelig egentlig, sier Ole-Eivind.

Vi sitter rundt bordet inne i lokalet ved den gamle bensinstasjonen i Straumen.

Utenfor, på ”torget” i Rossfjordstraumen, er festivalområdet i ferd med å ta form. Når Folkebladet besøker dem onsdag formiddag er Mikalsen i full gang sammen med makkeren Kenneth Breivik (36) med å rigge opp utstyret. Scene, gjerder, 30 toalett, ni meter lang bar. Det er mye som skal på plass.

De har hjelp av Eddy Brovold, som er en slags ”alt mulig-mann” for festivalen. Sammen skal de tre sette opp hele festivalområdet alene. Men de tar seg en pause når Folkebladet kommer.

– Det er enda godt at vi har vår første feriedag i dag, gliser Ole-Eivind og strekker ut beina. Gutta ler. De sitter avslappet i stolene rundt bordet.

– Vi føler at vi begynner å få oversikt og kontroll nå. Vi har møte i morgen med alle de frivillige og vi ønsker å ha det meste klart til da, sier Kenneth. Han har ansvar for alt av markedsføring, presse og kommunikasjon.

Selv om de er forholdsvis avslappet erkjenner de at det ikke er hver dag de arrangerer festival med kjendiser som Lothepus, Petter Pilgaard, Plumbo og over 1000 publikummere.

– Vi grugleder oss, kan du si. Vi gleder oss selvfølgelig masse, men det er klart at man har jo et stort ansvar, sier Kenneth.

Startet med en konsert

Hvordan har egentlig rørlegger Ole-Eivind og sykepleier Kenneth fått i stand alt dette?

Det hele startet med en enkel konsert for to år siden i 2015. Det lokale bandet Jack Ivars sto på scenen og det var drøye 150 sjeler foran scenen.

– Det var veldig god stemning. Så da tenkte vi at vi måtte jo prøve dette igjen, forteller Ole-Eivind.

Da han skulle arrangere oppfølgeren i fjor valgte han å slå litt på tromma. Han ringte flere band, og Ketil Stokkan, Geir Bertheussen og Jack Ivars var blant bandene som stilte opp.

– Men det ble skuffende oppmøte med kun 200 personer. Det var for det første regn og dårlig vær, og så krasjet konserten med flere andre arrangement rundt omkring, forteller Ole-Eivind.

Og det økonomiske underskuddet måtte Ole-Eivind dekke av egne lommer.

– Var det mye?

– Ja.

Men han ble ikke skremt. For han ønsket så gjerne å få til noe i hjembygda.

– Det er jo nettopp det å prøve å få til noe. De får jo til å lage festival i andre bygder og tettsteder så hvorfor ikke her?

Spurte han seg selv.

– Med det økonomiske tapet i fjor fant vi ut at enten måtte vi gi oss eller så måtte vi satse enda mer. Vi fant ut at skal man trekke folk til Rossfjordbygda så må vi ha skikkelig kjente fjes på plakaten.

Ja, så da valgte de like så greit å slå på en enda større tromme.

Ole-Eivind begynte planleggingen allerede før han hadde fått igjen pusten fra fjorårets konsert. Han fikk med seg Kenneth på laget og så bestemte de seg for å flytte arrangementet til starten av Heimkomstdagan som er hvert år i Rossfjord. Allerede i juli sendte de ut forespørsler til massevis av kjente band fra hele landet. Noen fikk de svar fra.

– Det gjelder å være tidlig ute. Plumbo booket vi allerede i august, forteller Ole-Eivind.

- ”Sjitflaks”

Lothepus og bandet ble booket i den tida Kjendis-Farmen begynte å gå på TV.

– Vi visste jo ikke da at han skulle bli så populær. Det var jo ”sjitflaks”, for å si det sånn, sier Ole-Eivind.

Mens Farmen skred fram og Lothepus ble mer og mer populær, ble flere og flere billetter solgt.

– Under finalen gikk det helt bananas, ler Ole-Eivind.

Mens folk satt klistret og så på finalen satt festivalsjefen og trykket F5 på dataen. Bestillingene haglet inn. Nå er de snart utsolgt med over 1000 solgte billetter til den første festivaldagen.

De har satset mye på markedsføringen av festivalen.

– Vi har brukt penger på annonsering og så har vi brukt masse facebook. Jeg har meldt meg inn i omentrent alle grupper som finns for å spre budskapet, flirer Kenneth.

– Og det tror jeg vi har lyktes med for nå kommer det folk fra hele landet.

Campingplass og frivilllige hender

Men det er ikke bare-bare å ta imot flere tusen mennesker til ei bygd uten hotell og overnattingsplasser.

– Vi har tilrettelagt fotballbaner, gress- og grusbaner til campingplasser, forteller Ole-Eivind.

De har ordnet med Finnsnes Taxi som stiller med drosjer, og de har folk som dirigerer trafikken slik at det skal gå smidig for seg når så mange mennesker skal komme inn og ut på en gang. Det er også satt opp gratis festivalbuss tur-retur Finnsnes.

Og de har mange hjelpende hender.

– Vi har nærmere 100 totalt som skal hjelpe til. Vi får også hjelp av mannskap fra Røde Kors, forteller Ole-Eivind.

Telefonen hans ringer flere ganger mens vi prater.

– Den siste uka har det ringt endel ja. Det er folk som vil ha billetter og som ikke får til å bestille på nett, det er journalister, noen som vil ha campingplass. Ja alt mulig egentlig. Men slik er det.

De røyser seg og går ut for å fortsette. Toalettene må på plass. I vinduet i nærbutikken like ved står butikksjef Grete Kiil og følger med.

Butikken har foreberedt seg godt til folkeinnrykket. De har utvidet åpningstidene og satt på ekstra mannskap. Og de har bestillt inn ekstra varer.

– Vi har bestilt inn masse brus, øl og mat. 750 kilo ekstra koteletter, en palle med grillkull og en palle med engangsgriller, sier Kiil.

Mandag kom det 16 paller med varer. Vanligvis kommer det åtte.

– De ringte fra lageret og lurte på om vi hadde bestilt feil, ler Kiil.

Hun skryter av mannen bak Rossfjordrocken.

– At en gutt som ikke har fylt 30 år gjør noe slikt på eget initiativ står det veldig stor respekt av. All ære til Ole-Eivind, sier hun.

Bygda med alle ildsjelene

Egen festival, egen handlepose, egne T-shirts, egen fontene, egen avis og en uke med aktiviteter under Heimkomstdagene. Rossfjordbygda er noe for seg selv.

I dag går Rossfjordrocken av stabelen og markerer samtidig starten av årets «Heimkomstdagan». «Heimkomstdagan» varer i en uke og byr på aktiviteter rundt om i hele bygda for store og små. Rossfjord husflidslag har i år også laget et handlenett som er kalt Rossfjordposen, og dugnadsgjengen «Parkens venner» har pyntet opp i parkene og montert en splitter ny fontene denne uken. Det skjer mye i Rossfjord. De har til og med sin egen avis «Rossfjordposten» som ble startet for 21 år siden og fortsatt kommer ut fire ganger i året.

- Mange ildsjeler

Hva er oppskriften på det levende engasjementet i bygda?

– Vi har så mange ildsjeler som brenner for forskjellige aktiviteter. Da blir det bra, sier Rita Myrvang, som er med i styret for Rossfjordposten.

Hun mener bygda er på en positiv bølge som har vart i flere år.

– Når folk ser andre gjøre ting så blir de inspirert til å gjøre noe selv. Det er utrolig flott. Og alt dette flotte, positive som gjøres i bygda får vi frem i Rossfjordposten, som igjen sprer positive handlinger hos leserne, sier Myrvang.

Helikoptertur

Årets heimkomstdager starter i morgen, lørdag, hvor det blir høytidelig åpning med underholdning og aktiviteter for store og små på torget. Det blir også salgsboder, kaffe og kaker og MC-treff samtidig.

Lørdagen byr Heimkomstdagan også på noe som er helt nytt av året; sightseeing med helikopter over Rossfjordbygda.

– Det blir en helikoptertur over Rossfjord med en pilot som er fra bygda, forteller Janne-Kari A. Markussen fra komiteen.

Ellers byr årets Heimkomstdager på aktiviteter som familiedag, kakebord, fluefiskekurs, aktivitetsdag MC-tur og sykkeltur. Mest populært er fjellturene til Kraknestinden og Rapet, og grillingen i Krakvika.

Markussen sier det er de mange bygdelagene rundt om i Rossfjordbygda som hvert år gjør Heimkomstdagan mulig.

– Bygdelagene er veldig flinke til å stille opp. Det er de som har de forskjellige arrangementene, sier hun.

Ekstra: Butikksjef Grete Kiil har forberedt seg til folkeinnrykket i bygda og har bestilt inn ekstra mat. Foto: Susanne Noreng
Kenneth Breivik, Ole-Eivind Mikalsen og Eddy Brovold tar seg en pust i bakken rundt bordet inne på bensinstasjonen. Foto: Susanne Noreng
- Vi har bestilt inn 30 toalett for vi håper å kunne unngå alt for mye køståing, Det er noe som folk irriterer seg over, sier Kenneth Breivik. Foto: Susanne Noreng