Etter syv strake serietap og åtte kamper på rad uten seier, har grønntrøyene havnet helt sist i 2.divisjon, avdeling 1.

Dermed var fredagens kamp mot Brumunddal, laget som bare lå poenget foran FIL, svært viktig. Etter å ha åpnet friskt, fikk FIL utteling allerede etter syv minutter da Jonas Simonsen satte inn 1-0. Begge lag hadde flere sjanser utover i kampen, og litt over midtveis i andreomgang hadde grønntrøyene flere store muligheter til å øke ledelsen. I stedet kom 1-1 i det 77.minutt da FIL-keeper Fredrik Bakkelund feilberegnet et langt oppspill. Fem minutter senere fikk vertene straffe, da Markus Rolandsen felte en Brumunddal-spiller. Rolandsen fikk sitt andre gule og ble utvist, men straffen fra Heier Solbakken ble satt utenfor. FIL måtte avslutte med ti mann, og så lenge ut til å ro i land ett poeng. Men så, to minutter på overtid. Et langt innkast fra Gaute Granmo ble kastet inn i feltet. Bakkelund kom ut for å ta den, men ballen bare gled gjennom nevene hans og rett i mål til 2-1.

Dermed rotet FIL bort ledelsen sin nok en gang.

– Surrealistisk

FIL-trener Bjørn «Bummen» Johansen opplever hele situasjonen som surrealistisk.

– Det er litt vanskelig å forstå, jeg må innrømme det, det er litt surrealistisk. Mange vil nok legge det til at det er en mental bit, at vi får angst og ditt og datt. Men de har bare èn kjempesjanse i 2.omgang hvor Fredrik redder suverent. Så kommer de lange ballene, hvor vi fysisk har for lite å stå imot med, sier han til Folkebladet.

FIL hadde flere sjanser til å pungtere kampen og kunne økt til 2-0. I stedet kom 1-1 ut av det blå, og til slutt 2-1 på overtid. Begge etter svake involveringert fra FILs sisteskanse, Fredrik Bakkelund, som forøvrig så ut til å bli den store helten med et noen mesterlige redninger tidligere i kampen.

– Det er en del av gamet, enten er du helt, eller så er du syndebukk. Det er sårbart med sånne som bakerste mann. Vi skal ta vare på han og «backe» han opp. Det er mange som er forbannet og skuffet nå, men han har det nok verst. Vi må dra lærdom av dette og lære oss å takle det, sier «Bummen».

– Vi er der vi er, og ja, det er nesten slik at det ikke skal gå an å skrive en bedre roman enn det som skjer med oss nå. Det kjennes uvirkelig ut, men det er realiteten, sier han videre.

4-4-2

Finnsnes har lenge vært kjente i en 3-5-2 formasjon. Mot Brumunddal spilte de 4-4-2.

– Jeg synes det fungerte bra, vi fikk et litt annet fokus. Det er små nyanser og tallkombinasjoner, men vi følte vi måtte bryte litt ut av den rekken vår. Vi fant ut at 4-4-2 ville passe bra i denne kampen og vi traff bra med det. Vi fikk momentet vi ønsket, hadde full kontroll, tar ledelsen og er på vei å hente hjem tre poeng. Men så rakner det jo igjen, sukker FIL-treneren.

– Fryktelig situasjon

Nå tar FIL-guttene ferie i 12 dager, før de starter på igjen. «Bummen» mener det vil være en sterk prestasjon om de nå klarer å berge plassen i divisjonen.

– Det blir ferie i den forstand at de 12 dagene vi er fra hverandre, så skal guttene trene hardt i 7-8 av de dagene for å være i bedre form enn nå. Det er mentalt for å være borte, pleie sine nære og slappe litt av. Men maskineriet må holdes i gang og alle må klare å nullstille mentalt å kjenne lyst til å snu denne trenden. Klarer vi å berge plassen nå, så er det en fenomenal prestasjon. Vi har satt oss selv i fryktelig situasjon nå, så klarer vi å snu det, så vil den følelsen være enorm, avslutter han.