I 2010 ble det slutt på utskriving av pass ved Salangen lensmannskontor. I 2016 forsvant den lokale bankfilialen til SpareBank 1 Nord-Norge. Det fører til konsekvenser for folk.

Krever pass som legitimasjon

Folkebladet skrev tirsdag om hvor tungvint det kan være ute i distriktet når lokalt politi ikke lengre kan skrive ut pass og lokalbanken er borte. Banken krever nemlig pass som legitimasjon for å opprette nettbank, også for dem som har vært kunder i 40 år. Wiggen Prestbakmo reagerer på forklaringen fra banksjef Siri Lund i Sparebank 1 Nord-Norge at dette er krav alle norske banker må forholde seg til.

– For et lokalsamfunn er det faktisk ganske kritisk om det hele tiden er slik at en flytter funksjoner langt bort og forklarer at alle har det samme kravet. Da bankefilialen ble lagt ned, så ble det drøftet hvordan man skulle håndtere situasjonen for dem som ikke var helt klare til å benytte seg av de digitaliserte tjenestene. Det ble da hevdet at det skulle håndteres på en smidig måte. Men det er ikke lengre et tema, kan det synes som, sier Wiggen Prestbakmo

Om samfunnsutvikling

– Instinktivt kan jeg tenke meg å ta kontakt med banken, for å oppfordre til å yte en bedre service overfor de kunder som har utfordringer slik som beskrevet i den omtalte saken. Men endring av bankens kontorstruktur er jo bare en er jo bare en liten del av hva som skjer i samfunnsutviklingen, men dette er likevel helt uakseptabelt. Vi kan ikke bare sitte på rumpa og akseptere at det ene etter det andre flyttes bort. Det er utrolig vanskelig å være innbygger i en distriktskommune om du er nødt til å kjøre 25 mil for å ordne nettbank, det innbefatter også lokalisering av politiets tjenester. Disse kan styres, om det er politisk vilje, for etter mitt syn er det ikke banker og byråkrati som skal styre samfunnsutviklingen. Mitt poeng er at det er noen som er valgt inn på Stortinget som kan styre samfunnsutviklingen, gjennom lovverk, økonomi og struktur. Disse kan ikke styre bedrifters strukturer, men de funksjonene staten har ansvar for og kan styre, bør de styre mot tjenester nært folk. Samfunnsutviklingen er avhengig av politisk vilje. Det vi også få konsekvenser for annen struktur, sier hun.

Manglende overblikk

– Det som har skjedd i denne saken er rett og slett tullat. Og det verste er at vi skal tro at denne formen for samfunnsutviklingen er skjebnebestemt. Det vitner om et totalt manglende overblikk over folks behov, og en fullstendig mangel på logisk sammenheng i tjenestene somskal ytes over for folk. Det er det politiske ansvaret i enhver form for samfunnsutvikling. Og i forhold til Sparebank 1 Nord- Norge i den konkrete saken, vær vennlig å opptre ordentlig mot en lojal kunde som krever svært lite av dere, avslutter Prestbakmo