Kunstgresset i Finnsnes Idrettspark har ikke vært skiftet siden 2007, og flittig bruk av banen har ført til stor slitasje på dekket. Klubben har sett seg nødt til å innføre drastiske tiltak for å bøte på problemet. Banen er stengt for egentrening, og sekstenmeterne er stengt også for klubbens lag under trening.

Daglig leder Ivar Holand sier at gresset er overmodent for å byttes ut.

– Det er ikke noe nytt at vi må rehabilitere kunstgresset. Nå har vi hatt det i 10 år, og normal brukstid er på 10 år. Vi har også hatt et ekstremt forbruk av kunstgresset i perioden, så da vi hadde befaring fra NFF her så var dommen slående. Gresset er rett og slett utslitt, forteller Holand.

– Behov for oppdatert bane

Han mener det er viktig for både klubben og nærmiljøet å ha en velfungerende bane.

– Det er definitivt viktig for A-laget vårt, men også for barne- og ungdomsfotballen. Vi har nok det mest brukte anlegget i midt-Troms med både barne- og ungdomsskole, samt flere barnehager som brukere. Det er et behov for en oppdatert kunstgressbane i det desidert mest befolkede området i Lenvik, forteller trønderen.

Til tross for det store behovet for nytt dekke, har ikke Finnsnes økonomi til å skifte det ut.

– Vi har valgt å ikke lånefinansiere. Det blir veldig kostbart, og den økonomien har vi ikke per dags dato. Vi jobber med å få på plass eksterne finans-kilder som gjør at vi kanskje kommer i gang til neste år. I verste fall må vi vente på spillemidler, og det kan fort ta tre til fem år, forklarer Holand som legger til at et eventuelt lån med avdragsfrihet kan bli aktuelt, men at dette ikke er styrebehandlet.

A-laget har slitt tungt denne sesongen, og ligger helt sist i 2. divisjon etter seks strake tap og kun syv poeng.

– Ingen midler til spillerkjøp

Hovedtrener Bjørn Johansen gikk ut i media tidligere denne uken og sa at han trengte penger til forsterkninger for å kunne berge plassen, men Holand avviser at det blir frigjort midler fra klubbens side med mindre sportslig utvalg omdisponerer i det eksisterende budsjettet.

– Det er ganske klart av vi ikke har noen midler til å bruke på spillerkjøp av det budsjettet vi har nå. Dersom det skal bli noen nye spillere så er det nødt til å bli finansiert eksternt med nye friske midler. Det vet vi har vært mulig før, og det er helt sikkert mulig igjen, sier den daglige lederen.

Foran sesongen mistet klubben store deler av spillerne i barne- og ungdomsfotballen, noe klubben fikk merke økonomisk. Etter rekordomsetning i 2016 på nærmere åtte milioner kroner, har FIL i 2017 mistet over én million i inntekter. Samtidig har klubben valgt å øke satsningen flere steder.

Underskudd i år også

I fjor ble underskuddet på over 32.000 kroner, og Holand innrømmer at det går mot et underskudd i år også selv om det er budsjettert med overskudd. Holand vil foreløpig ikke si hvor stort dette blir.

– Vi vet ikke enda hvor mye underskuddet blir på. Nå skal vi revidere budsjettet på et styremøte neste onsdag, så da vet vi litt mer, forteller han.

– Men det er ingen tvil om at når vi har valgt å øke satsingen på jr/rekrutt, opprettholde den på A-laget, i tillegg til å gå inn med satsing på damelaget, samtidig som vi taper inntekter på treningsavgifter som skulle bidra til å finansiere driften så sier det seg selv at det ikke går helt i hop, avslutter Holand.

Rundt hele banen er det sperringer og skilt som sier at banen er stengt for egentrening. Foto: Sander Arnesen