Som kjent har Lenvik kommune avlyst anbudskonkurransen om utbygginga av en ny brannstasjon på Finnsnes, noe som har skapt en del uro. Torsdag ble avlysniga tema også i Lenvik kommunestyre gjennom en interpellasjon fremmet av den frittstående representanten Jasmin Agovic-Nordaas. I Interpellasjon ba han om en grundig begrunnelse for avlysninga, samt hvilke praktiske og økonomiske konsekvenser avlysninga fører til.

– Jeg vil også be om en tilbakemelding på hvilke konkrete tiltak som iverksettes for å forbedre rutinene knytta til anbudsprosesser slik at slike uheldige hendelser som dette unngås, sa Agovic-Nordaas fra talerstolen.

Måtte avlyses

Ordfører Geir-Inge Sivertsen (H) hadde forberedt et langt og grundig svar til interpellasjonen, der han først gikk ut og understreket at det er særdeles uheldig å foreta avlysninger av anbudskonkurranser – både av hensyn til aktørene som har deltatt i konkurransen og kommunen sjøl.

– Jeg deler også bekymringa for Lenvik kommunes omdømme og forhold til entreprenørene. Jeg føler at denne saken er håndtert på en uprofesjonell måte som understreker at vi i fremtiden må ha fullt fokus på å unngå lignende situasjoner, sa Sivertsen.

Samtidig understreket han at han ikke er i tvil om at det var riktig å avlyse denne anbudskonkurransen.

– Hovedbegrunnelsen for å avlyse etter først å ha gjennomført konkurransen, er krav fra offentlige myndigheter – i dette tilfellet Arbeidstilssynet. Disse kravene var såpass vesentlige at det kunne påvirket resultatet av konkurransen med tanke på anbudssum og rangering av entreprenørene, opplyste Sivertsen.

Årsaken til at Arbeidstilsynets kom «plums på» så sent i prosessen, er at Lenvik kommune hadde lagt til grunn brannstasjonsløsninger fra seks andre prosjekter, som alle ble godkjent av Arbeidstilsynet andre steder i landet. Dette for å vinne tid. Løsningen gikk imidlertid ikke gjennom i dette prosjektet.

Uenig om kravene

Agovic-Nordaas ville imidlertid ikke legge saken død etter ordførerens svar.

– Jeg har gjennomgått alle dokumenter i saken som jeg har tilgang til, og så vidt jeg kan er det ikke krav Arbeidstilsynet har lagt frem med anbefalinger. Det er to forskjellige ting.

Den frittstående representanten pekte også på at brannstasjon-anbudet gjaldt en totalentreprise, og at det sånn sett er rom for å korrigere et prosjekt.

– Derfor mener jeg det ikke var rom for å avlyse konkurransen, sa Agovic-Nordaas.

Ordføreren poengterte imidlertid at det var snakk om krav, som ville føre til store endringer på prosjektet.

Enstemmig vedtak

Agovic-Nordaas fikk for øvrig ros for å ta opp brannstasjon-saken i interpellasjonen.

– Det er viktig å sette fokus på dette her nå, og jeg er helt enig i at vi har for mye av denne typen problematikk- Det er klart at dette er alvorlig for oss, det har med omdømme å gjøre, påpekte Kay Erling Ludvigsen (Ap).

– Det er lov å gjøre feil, men jeg blir bekymra over hva det koster oss, ikke bare økonomisk med omdømmemessig, komenterte Katrine Boel Gregussen (SV).

Etter et gruppemøte la Ap, SV, Lenviklista og den frittstående representanten frem et forslag til vedtak, som ble enstemmig vedtatt i kommunestyret.

«Lenvik kommunestyre ser alvorlig på situasjonen rundt ambudsprosessen vedrørende ny brannstasjon på Finnsnes. Lenvik kommunestyre ber rådmannen iverksette nødvendige tiltak for å umiddelbart sikre gode anbudsprosesser fremover. Kommunestyret vil bli orientert om hvilke tiltak som iverksettes».