Fylkesmannen i Troms har bedt Berg kommune redegjøre for sine strategier vedrørende utslipp av sanitært avløpsvann, både fra tettsteder og enkelthus. Særlig er kommunen bedt om å redegjøre for situasjonen for boligfeltene Kjæsvika og Kjæsvika vest på Skaland.

Bakgrunnen er at fylkesmannen i mai fikk inn en bekymringsmelding om at det slippes ut urenset kloakk ut i Bergsfjorden fra de to boligfeltene.

Rådmann Tore-Jan Gjerpe i Berg kommune opplyser at redegjørelsen ble sendt til fylkesmannen tirsdag.

– Der redegjør vi for at utslippet fra eksisterende boligfelt i Kjæsvika går ut på grunt vann, ja nesten rett i fjæra og sånn sett er helt ulovlig. Vi er ikke så verst på avløp her i Berg, men akkurat det avløpet der ser stygt ut ja, erkjenner Gjerpe.

Løsning på tur

Boligfeltet Kjæsvika vest er helt nylig etablert, mens boligfeltet Kjæsvika har noen år på baken. Avløpet fra det nye og det gamle boligfeltet blir nå samlet og ført til en stor slamavskiller og videre ut på dypt vann, på meters dyp.

– Vi er glad for at vi da får slutt på tendenser til uakseptabel tilgrising i strandsonen, sier rådmannen.

– Er det en kostbar operasjon?

– Ja, her er det snakk om en slamavskiller på 50 kubikkmeter, så det blir kostbart – et grovt anslag tilsier én million kroner.

Mange som synder

Rådmannen poengterer at utslippskravene nylig er skjerpet, og at det ikke er noen hemmelighet at det syndes mye mot disse kravene rundt i mange kystkommuner.

– Dette henger sammen med et stort etterslep for rehabilitering av kommunale ledningsnett. Et viktig forhold er at det fortsatt er mange fellesledninger, det vil si rør der avløp og overvann samles, og det kompliserer uttaket av slam/tørrstoff. Det er delvis også situasjonen i Kjæsvika, avslutter Gjerpe.

Rådmann Tore-Jan Gjerpe i Berg kommune opplyser at de planlegger å få på plass slamavskiller. Foto: Amund Hansen