Mens aktor la ned påstand om betinget fengsel i 18 dager, samt en bot på 50.000 kroner og tap av førerretten i ett år - i tillegg til saksomkostninger, ba forsvarer om at saken skulle avgjøres på mildest mulig måte.

Det var en tidlig onsdag morgen i fjor vinter, da mannen var på vei til jobb, at han ble stoppet i en rutinekontroll av politiet.

Ifølge dommen fra Senja tingrett fattet politiet mistanke om ruspåvirkning, men 43-åringen testet negativt på alkohol.

Høyere enn 0,5 promille

Det ble derfor tatt blodprøve. Denne viste at 43-råingen var påvirket av THC (psykoaktivt stoff som finnes i hasj eller cannabis).

I dommen heter det at det er på det rene at «tiltalte har kjørt bil med viten og vilje, og at han var klar over at han hadde inntatt THC forut før kjøringen».

For i retten tilsto mannen å ha brukt hasj noen dager før han ble stanset av politiet og retten finner det tilstrekkelig å fastslå «at det er bevist utover enhver rimelig tvil at tiltalte ved én anledning mellom 19. november og 23. november 2016 forsettelig inntok hasj».

Blodprøven viste samtidig en ruspåvirkning høyere enn 0,5 promille.

Rapport

Mannen nektet imidlertid for å ha kjørt bil under ruspåvirkning, og viste i retten til den kliniske undersøkelsen utført av en lege etter blodprøven ble tatt. Som konklusjon hadde legen krysset av for «ikke påvirket».

Påtalemyndigheten innhentet sakkyndig rapport fra Oslo Universitetssykehus, avdeling for rettsmedisinske fag. Rapporten er videre kontrollert av Den rettsmedisinske kommisjon som har funnet at rapporten er uten vesentlige mangler.

Konklusjonen er:

«Siktede er dermed påvirket ifølge vegtrafikkloven, minst svarende til en promille høyere enn 0,5».

Dømt

Ved straffeutmålingen kan ikke retten se at det foreligger skjerpende omstendigheter ved kjøringen. I begrenset formildende retning legges det til grunn en delvis skylderkjennelse i retten.

«Retten er enig med aktor og forsvarer i at tiltaltes straffehistorikk, der hovedvekten ligger langt tilbake i tid, ikke får betydning for straffeutmålingen», heter det i dommen.

På bakgrunn av det er retten etter en samlet vurdering kommet til at en passende kan settes til 18 dager betinget fengsel, med en prøvetid på 2 år.

43-åringen er i så måte dømt til betinget fengsel i 18 dager, med en prøvetid på to år. Mannen må også betale en bot på 30.000 kroner til statskassa. Han fradømmes videre retten til å føre førerkortpliktig motorvogn i ett år og han må betale saksomkostninger til det offentlige.