Det opplyser konservator Sonja Westrheim ved Sør-Troms Museum.

– Jeg har lenge vært klar over at Norske Kvinners Sanitetsforening gjør og har gjort en utrolig innsats på flere områder. Men at de gjør så mye som de faktisk gjør ble jeg ikke oppmerksom på før jeg begynte å forberede denne utstillingen, understreker Westrheim, og fortsetter:

– Før staten tok over var det denne organisasjonen som ordnet med utdanning av sykepleiere, spebarnskontroll og sørget for at legene også besøkte syke ute i distriktene. Jeg kunne fortsatt å ramse opp ting disse damene, som jeg kaller for velferdsstatens mødre, har gjort for den norske befolkningen.

Plansjer

– Hvilken form har denne utstillingen?

– Det går mye i plansjer med tekst og historiske bilder, men også i form av gjenstander som er relevante å ha med i en utstilling om sanitetskvinner. Det er en utrolig flott og interessant utstilling som jeg oppfordrer flest mulig til å besøke mens vi har den her. Det er jo en vandreutstilling som skal sendes videre når vi har hatt den her.

Gratis inngang

– Koster det noe å se denne utstillingen?

– Nei, det er helt gratis, og man kan for eksempel gå å se på den på søndager, da vi også har kafé på kai.

Sonja Westrheim håper likevel at noen tar seg tid til å komme på åpningen av utstillingen torsdag 29. juni.

Åpningen skjer på ettermiddagstid denne dagen, så ta med familien og kom. Jeg tror en hel del vil få litt hakeslipp når de ser alt disse kvinnene gjør. det er noe som er alt for lite fokusert på og ukjent for mange.