Etter et besøk på Finnsnes mandag var samferdselsminister Ketil Solvik Olsen på en kjapp visitt på Bardufoss lufthavn. Der ble han orientert om planene til sjømatklynge Senja, Profilgruppen og Målselv kommune om Bardufoss som eksportflyplass for sjømat.

Billigere

– Hadde du spurt meg for noen år siden om vi skulle betale flyavgift for fisk, så hadde jeg sagt at det må være billigere å frakte fisken ut med bil. Men det vi opplever nå er at masse trailere kjører fisken ut av landet, og da må det være bedre å frakte den med fly ut fra Nord-Norge, sier Solvik Olsen til Folkebladet.

Solvik Olsen sier han er positiv til planene, men han råder sjømatklynge Senja og de andre involverte å ta en kikk på Lakselv, der de har de samme planene. Og ikke minst snakke med Gardermoen som holder på å bygge kjøle- og fryseanlegg for fisk med tanke på eksport utenlands.

Flere passasjerer

– Kanskje er det lurt å fly fisken til Gardermoen. Det som er viktig her er økonomien i prosjektet. Ingenting er bedre enn om man får det til her. Det gir færre biler på vei og en bedre pris. Klarer man å fylle flyene med passasjerer tilbake fra utlandet er det jo passasjerene som betaler. Man får flere ut og man får flere inn, sier Solvik Olsen.

Han sier at planene må initiativtakerne jobbe fram selv. Dette er ikke noe som samferdselsdepartementet i utgangspunktet engasjerer seg i.

– Det vi kan gjøre er å legge til rett for det gjennom Avinor, sier Solvik Olsen.

Liv laga

Samferdselsministeren fikk en orientering om planene for Bardufoss som eksportflyplass av leder av Profilgruppa, Tranøy-ordfører Jan Fredrik Jensen (H).

– Målet med prosjektet er å finne ut om Bardufoss lufthavn er egnet som eksportflyplass. Vi vet heller ikke per i dag hvor stort det geografiske nedslagsfeltet er. Det vi vet er at det er markedspotensial for flytrafikk her, og Bardufoss som flyplass ligger veldig strategisk til nært E6. Vi baserer oss på at Midt-Troms er eksportområde nummer én i Troms og at næringen i regionen etterspør transport og logistikk, sier Jensen.