– Avslaget er ikke avgjørende, sier daglig leder for Wilsgård, Fredd Wilsgård.

Det var Norway Royal Salmon (NRS), Nor Seafood, Nord Senja Laks, NRS Finnmark og Wilsgård fiskeoppdrett, som klaga på Fiskeri- og næringsdepartementets vedtak. Bakgrunnen for ønsket om forlengelse, var trøbbel med å få godkjenning fra Mattilsynet, til å sette ut triploid laks. I juni 2016 tillot derimot Mattilsynet å sette ut triploid laks.

Triploid laks er laks som er sterilisert ved trykkbehandling av rogn. Ved å sterilisere laksen vil den ikke forplante seg med villaksstammen ved rømninger.

– Frustrerende

For Wilsgård Fiskeoppdrett er ikke avslaget avgjørende.

– Etter vår klage har det skjedd mye. Det viktigste er at vi har fått tillatelse til å sette ut og produsere triploid fisk, sier Wilsgård.

De reagerer likevel på uklare rammer, manglende forutsigbarhet og lang saksbehandlingstid.

– For Wilsgård, som en liten oppdrettsaktør, er det frustrerende å se hvordan forvaltningen legger begrensninger gjennom lang saksbehandlingstid, uklare regelverk og derav manglende forutsigbarhet. For mindre oppdrettsbedrifter er det etablert begrensninger av biomasseutnyttelse. Det kommer begrensninger i forbindelse med sone/områdedrift som også rammer de minste oppdrettsbedriftene på en helt annen måte enn de større konsernene, sier Wilsgård.

Kontroversiell

Det var i 2013 Fiskeridepartementet ga ut grønne konsesjoner, til aktører som skulle å teste ut oppdrett med triploid laks. Samtidig står det akvakulturloven at nye metoder skal være utprøvd og dokumentert før de tas i bruk.

Med bakgrunn i dette tillot Mattilsynet først ikke å la oppdretterne sette ut triploid laks. I juni i fjor lot de oppdretterne sette ut triploid laks, da dyrevelferden virka å bli tilstrekkelig ivaretatt. Uklarheten fra Mattilsynet gjorde at det ble søkt om utsatt konverteringstid.

Ikke hjemmel

Klagerne mente at regelverket tillot en utsettelse, mens departementet konkluderte med at Mattilsynets innsigelser ikke ga nye vilkår i saka.

Departementet mente at vedtakene om de grønne konsesjonene tydeliggjorde hvilke forhold som var avgjørende for disposisjon til å sette ut triploid laks.

Daglig leder for NRS Nord (tidligere Nord Senja Laks), var ikke tilgjengelig for kommentar.