Rett etter kampen skal han nemlig arrangere festival på torget på Finnsnes for opp mot 1.000 mennesker. Og han har fått hele fotballaget med seg.

– Kommer det mange folk? Blir det sol? Fungerer alt? Vil lysene fungere? Vil baren fungere? Blir det nok øl? Huff. Ja, jeg er litt nervøs.

Vegard Olsen (35) smiler forsiktig. Han tar en rask slurk av kaffekoppen. Selv om det er hektiske dager har han tatt seg tid til en prat med Folkebladet denne formiddagen.

Nervøsiteten til tross, han er rolig selv om det bare er noen få dager igjen. Lørdag skal han stå på scenen og ønske velkommen til VGardlista for fjerde året på rad.

Slik startet det

Alt som er gratis i livet er jo bra, tenkte Vegard en aprildag for fire år siden. Finnsnesværingen hadde nettopp sett annonsen til VG, hvor man kunne vinne en konsert med VG-lista Topp 20 i byen sin.

– Jeg tenkte bare; dette er en bra mulighet til å få en gratis konsert i byen!

Og han heiv seg rundt. I løpet av kort tid ble en Facebook-gruppe opprettet. Konkurransen gikk ut på å få mest mulig oppmerksomhet, og ideene haglet. De brukte emneknaggen #vglistatilfinnsnes og satte i gang med forskjellige stunts. Det største stuntet var en Harlem-shake (danseformen som ble et nettfenomen i 2013 red.anm.). De inviterte alle som ville til å stille opp på torget til en felles Harlem-shake.

– Min idé var å lage masse kaos med folk og alt mulig. Det ble smekkfullt. Det kom folk fra TP Maskin, politi, brannvesen, ambulanse, sykepleiere, og vanlige folk. Mange kledde seg ut. Alle stilte opp. Det var helt fantastisk.

Danseseansen ble filmet og lagt ut på nettet. Da begynte folk for alvor å få opp øynene for #vglistatilFinnsnes.

– Det haglet med tilbakemeldinger på sosiale medier. Jeg fikk notifications i ett, og det var liking og deling.

Stuntene for å få VG-lista til Finnsnes varte i flere uker i april og mai. Oppmerksomheten ble så stor at de også fikk statsminister Erna Solberg og en F16-pilot i lufta til å stille med emneknaggen på bilder de la ut på nettet.

– Hva vi brukte av datamengde i den tiden vil jeg ikke tenke på en gang, sier Vegard.

Og så kom skuffelsen. Sortland stakk av med seieren foran nesen på Finnsnes.

– Men de var god altså, sier Vegard.

Snudde nedtur til opptur

Han orket ikke å deppe. Han bestemte seg heller for å snu den gedigne nedturen til tidenes opptur.

– Jeg ville gi en hyllest og takk for innsatsen til folket.

På rekordtid trommet han sammen lokale artister og stablet på beina en egen konsert som altså fikk det passende navnet VGardlista.

Og folket likte det.

650 mennesker gjorde mini-festivalen til en kjempesuksess.

– Vi var overveldet alle sammen, sier Vegard.

Han bestemte seg for å gjenta suksessen. Det var lurt. Andre året sto folk i kø til den utsolgte festivalen.

– Kay Erling på kinoen ordnet billettsalget. Da det var solgt 930 av 1.000 billetter gikk jeg ut og sa på Facebook at om folk ville komme inn så måtte de stille seg utenfor festivalområdet i god tid lørdag.

– Da jeg kom dit lørdag gikk køen metervis nedover storgata.

Det sa seg selv, VGardlista måtte bli en tradisjon!

Men tredje året førte «pessregnet» med seg mindre folk og et lite underskudd. Dessuten kolliderte det med flere andre arrangement i området.

– Det var i overkant av 400 mennesker som kom. Det er jo bra med tanke på at det «pessregnet», men det er for lite. Vi var lenge i tvil om vi skulle fortsette.

Fikk fotballaget med

Men Vegard bestemte seg for å prøve igjen.

Etter en runde med næringslivet fikk han inn midler som har minimert risikoen økonomisk. Og så har han fått uventet hjelp.

Vegard er nemlig med på 6.divisjonslaget «Vårsol», hvor han er ansvarlig for A-lagets «fanpage». De har fans fra hele Norge, India og England.

Vegard gikk til trener Bjørn Erik Hagensen og lurte på om ikke fotballaget kunne tenke seg å være med på å arrangere festival. Joda, det kunne de. Vårsol tar lett en for laget. For noen få uker siden sto hele laget og vasket opp kopper på Husøya for Brødrene Karlsens festjubileum.

Og så blir det jo litt penger i kassa for det selvfinansierende laget.

– I og med at sponsorer var ordnet så var det ikke noen stor økonomisk risiko for oss og gå inn i dette også. Og så er det jo artig, sier Hagensen.

Denne uka har de hatt kamp mandag, tirsdag og onsdag. Og så har de kamp lørdag, rett før festivalen i kveld.

– Har dere tid til alt dette?

– Jeg vet ikke. Joda, vi tar oss tid. Det er heldigvis ferie etter lørdag.

Hagensen ler.

Hektiske dager

Spillerne skal fikse alt fra baren, vakthold, opprigg og nedrigg. Men mest faller det selvsagt på trener Bjørn Erik og Vegard selv.

– Vi snakker sammen sikkert 20 ganger hver dag nå for tiden. Vi er nesten som et gammelt ektepar, sier Vegard.

For det er mye logistikk. Her om dagen kom plutselig Vegard på at de hadde glemt og ordne med spyling til søndagen.

– Vi har lånt toalettene, men vi kan jo ikke sende 100 liter «pess» med bil tilbake til Harstad igjen.

Vegard rister lattermildt på hodet.

Heldigvis kjente han en i brannvesenet som han kunne ringe til.

– Han stiller velvillig opp og skal spyle på søndagen.

Han smiler.

– Heldigvis har jeg et digert nettverk. Det er gull verdt.

Han føler han har kontroll over festivalen, selv om han selvsagt er nervøs for det uforutsette. Og så ber han til værgudene om oppholdsvær.

– Været er ekstremt avgjørende for om folk kommer eller ikke.

– Jeg følger mer med på værmeldinga enn «gamlingan» for tida, ler han.

I år skal hele festivalen være inni et stort telt på torget. Blant årets artister er Onkel Tuco, Daniel Fosseng og Vegard selv.

– Det er klart man må jo spille på egen festival.

Vegard gliser. Han spiller i band sammen med kompisene Kim Bogstrand og Runar Dalgård. De har fått med seg Gudrun Falck som gjestevokalist denne gangen.

– Om det blir slik vi håper på så skal publikum sitte igjen med gåsehud helt til jul.

I tillegg til festivalen og PR-jobbinga for Vårsol, jobber Vegard som miljøarbeider.

– Hva er det som gjør at du legger ned så mye tid og krefter i å arrangere festival?

– Jeg ønsker bare at det skal skje noe. Jeg er en kjempestor finnsnespatriot, og jeg ønsker at det skal skje noe for mange.

Vi håper regnet holder seg langt borte fra Finnsnes i dag!

BRED STØTTE: Selv statsminister Erna Solberg støttet VGlista til Finnsnes. Foto: Privat Foto: Privat
VÅRSOL: I år har Vegard Olsen fått med seg A-laget til fotballaget Vårsol til å arrangere VGardlista. Dette til tross for at de har fire kamper denne uka. Foto: Susanne Noreng
HARLEM-SHAKE: Små og store heiv seg med på torget på Finnsnes da Vegard Olsen og gjengen spurte om ikke folk kunne stille opp til en gedigen Harlem-shake for å få VG-lista til byen. Foto: Christian Unosen Foto: Christian Unosen