Norges Fotballforbund har for første gang fått tilsendt regnskaper fra herreklubbene på nivå tre i norsk fotball.

For regnskapsåret 2016 rapporterte klubbene i PostNord-ligaen samlede driftsinntekter på totalt 334 millioner kroner. Med samlede driftskostnader på totalt 346 millioner kroner leverte klubbene et negativt resultat etter skatt på 14 millioner kroner. Kun ni av 26 klubber leverte et positivt resultat i 2016.

FIL Fotball gikk på et lite underskudd på drøye 32.000 kroner i 2016. Den negative egenkapitalen var imidlertid på 382.000 kroner per 31.12 2016.

Rød sone

Sistnevnte er en viktig faktor til at Finnsnes har havnet i rød sone når Fotballforbundet for første gang har målt klubbene i 2. divisjon opp mot det finansielle oppfølgingssystemet (FOS). Dette er samme system som klubbene i eliteserien og 1. divisjon blir målt opp mot.

– For vår del går det på to ting. Det ene er at vi har negativ egenkapital. Det andre er at vi har utfordrende likviditet, spesielt i perioden september til desember. Det er ikke noe overraskende for oss eller noe nytt for oss. Det er slik vi har hatt de de 3-4 siste årene, sier daglig leder i FIL Fotball, Ivar Holand.

Han har imidlertid forståelse for at folk kan sperre opp øynene over at klubben havner i rød sone.

– Det er ingen tvil om at det er bedre å være i grønn sone. Vi skjønner at folk kan sperre opp øynene, men det er ikke noe nytt for oss. Vi er kjent med situasjonen og jobber hver dag for å forbedre egenkapitalen og ikke minst likviditeten.

– Utfordrende likviditet på slutten av året. Hva legger du i det?

– Vi har kostnader som påløper oss de månedene. Det store aberet er momkompensasjonen, som sist var på 350.000 kroner. Den utbetales først rett før jul. Hadde vi fått den momskompensasjonen i august hadde situasjonen vært annerledes for oss, forklarer Holand.

– Den leverandørgjelden vi opparbeider oss i høstmånedene som vi ikke klarer å betale, blir gjort opp rett før jul, i romjula eller tidlig på nyåret. Jeg bruker å kalle det en forbigående likvid utfordrende situasjon.

Folkebladet har tidligere omtalt FIL Fotballs utfordrende økonomiske år i 2017. Holand mener det i utgangspunktet ikke skulle være noe problem å jobbe seg opp mot gul sone eller grønn sone i løpet av få år.

Positiv til FOS

– Utfordringene var i utgangspunktet ikke verre enn at det var mulig å få det til på kort tid. Så ble utfordringene ganske mye større etter utbryterne og stiftelsen av ny klubb. Vi mister flere hundretusener i treningsavgifter. Det er det som skal være med og dekke opp felleskostnadene på anlegg og administrasjon. Når man mister inntekter men fortsatt har de samme kostnadene blir det en underdekning. Det gjør det ekstra utfordrende for oss i 2017 og kanskje også i 2018.

– I tillegg fikk vi nybygget der vi økte husleien med 100.000 kroner i året. Dette blir et forsterkende negativt element for totaløkonomien vår dette regnskapsåret.

FIL er imidlertid ikke alene om å være i rød sone. Totalt har 12 av 26 klubber havnet i versting-kategorien.

Holand forteller at klubben selv har vært en positiv til at klubbene i 2. divisjon skal bli kategorisert i FOS-systemet.

– Da er det et signal på at det trengs et finansielt oppfølgingssystem. Vi har talet varmt for det. Det skaper mer rettferdighet, mener Holand.