– I våre øyne er ikke Lenvik kommune lenger en attraktiv oppdragsgiver, sier Trond Pettersen, eier og daglig leder av maskinentreprenørbedriften TP Maskin AS.

Bedriften, som holder til i sitt nybygg i Botnhågen, har årlig omsatt for 70-80 millioner kroner de siste årene. TP Maskin AS har hatt oppdrag rundt om i landsdelen, men det er i Midt-Troms at bedriften har sitt orimærmarked. Erfaringer og opplevelser de siste årene har imidlertid medført at Pettersen og TP Maskin i minst mulig grad belager seg på oppdrag for den største kommunen i Midt-Troms, Lenvik.

– Står det mellom to anbud som vi må velge mellom, så tørr vi rett og slett ikke gå for det der Lenvik er oppdragsgiver. I svært mange tilfeller blir oppdrag som Lenvik kommune står bak forskjøvet, enten fordi de har rotet det til i utlysniga eller i fasen der tilbudene som kommer inn skal evalueres. Det går ikke an å planlegge noe verdens ting når det blir sånn, og den risikoen kan jeg ikke ta, sier Pettersen.

Det er ikke første gang han ytrer budskapet. Da Pettersen var invitert til å holde et innlegg under en næringslunsj med ordføreren i forrige uke, la han ikke noe imellom og forklarte nøyaktig hvorfor han oppfatter kommunen som en lite attraktiv oppdragsgiver.

Måtte permittere

TP Maskin ble rammet av Lenvik kommunes anbudskrøll i 2013. Bedriften hadde fått tildelt oppdraget om å bygge ut en ny molo i Olderhamna på Finnsnes, men bare ei uke før arbeidet skulle ta til ble det hele avlyst.

– Alle planer ble snudd oppned på, og det ble et voldsomt styr for bedriften. Fire stykker, to av dem småbarnsfedre, måtte permitteres i begynnelsen av desember. Som bedriftseier er det et av de store marerittene å måtte gå til et slikt skritt, understreker Pettersen.

Etter halvannet år i anbudstvist med Lenvik kommune inngikk partene forlik i 2015. Enden på visa ble at kommunen betalte TP Maskin 1,2 millioner kroner i erstatning.

Feil koding

Nylig avlyste Lenvik kommunen anbudet om utbygging av en ny brannstasjon på Finnsnes. Aktør som bygger, som har vært tydelig på at oppdraget burde vært tildelt dem, har klaget på avlysninga som usaklig.

– Her rammes også vi ettersom TP Maskin skulle være underentreprenør. Nå har vi fullt trykk med annet arbeid, men jeg kjenner til at Aktør som bygger gjerne skulle hatt det oppdraget og nå er satt i samme bås som det vi var i 2013, sier Pettersen.

Han mener at hele saken taler for at kommunen igjen har rotet det til.

– Jeg mener jo at man må ta lærdom av det når det gjøres feil, men det oppleves som om man ikke gjør det i Lenvik når det gjelder lov om offentlige anskaffelser.

Pettersen vises til egne opplevelser, samt det faktum at Lenvik kommune har vært felt i Klagenemnda for offentlige anskaffelser (Kofa) en rekke ganger de siste årene.

– TP Maskin gikk også glipp av konkurransen om en større rammeavtale med Lenvik kommune i 2015, og det fordi kommunen brukte feil CPV-kode i utlysningen. CPV-koden angir hva oppdraget dreier seg om, og når denne er angitt feil kommer det ikke opp i vårt varslingssystem. Dermed fikk vi heller ikke anledning til å ta del i anbudskonkurransen, opplyser Pettersen.

TP Maskin brukte nærmere to år på å få Lenvik kommune til å forstå at kontrakten de hadde inngått var en lovlig direkte anskaffelse.

– For oss er det demotiverende å bruke tid og penger på advokater for å følge opp at vår egen kommune følger regelverket, og det vitner også om Lenvik kommunes manglende respekt for private aktørers ressursbruk.

På tide å ta tak

Bedriftseieren mener Lenvik kommune har skapt seg et negativt renommé når det kommer til håndtering av anbud.

– Vi har i hvert fall aldri vært borti lignende forhold som det vi har gjort i Lenvik, og da skal det sies at vi har utført oppdrag for flere titalls kommuner fra Bodø i sør til Karasjok i nord, samt flere andre offentlige etater som opererer under lov om offentlig anskaffelser, sier Pettersen.

Han mener at Lenvik kommune har en jobb å gjøre innen dette feltet snarest.

– Jeg har til gode å se i media at noen fra kommunen innrømmer det når det er gjort feil, og man opplever vel at tabbene heller pakkes inn og bortforklares. Mitt budskap til Lenvik kommune er at man for det første må erkjenne at man har et problem, sier Pettersen.

Skader seg sjøl

Bedriftseieren peker videre på at kommunen bør gå ut og hente inn kompetanse der denne mengler internt.

– De er nødt til det for å få kvalitetssikring på de her tingene, fra den dagen anbud blir lyst ut og gjennom de forskjellige fasene av anskaffelsene. Man må få kontroll på alt fra CPV-koder, som virkelig er noe av det mest elementære, til det å sitte å evaluere tilbudene som kommer inn. Man kan ikke ta seg den frihet å ta telefonisk kontakt med en tilbyder i evalueringsfasen, det er ulovlig, og det skal heller ikke være sånn at man nær sagt leter etter saklige grunner til å avlyse en anbudskonkurranse. Det er på tide at noe blir gjort nå, understreker Pettersen.

Han peker på at det kan få konsekvenser om ikke Lenvik kommune tar tak i problematikken vedrørende offentlige anskaffelser.

– Vet man at det ofte er mye «ball» med en oppdragsgiver går man i stedet videre og ser etter andre, noen som er mer sikre oppdragsgivere. Derfor tror jeg at kommunen på sikt kan bli økonomisk skadeliende ved at man ikke får inn de beste tilbudene og de beste prisene under anbudskonkurranser.

Beklagelig — men kjenner seg ikke igjen

Lenvik-ordfører mener det er beklagelig at Pettersen har dannet seg et slikt inntrykk, men kjenner ikke igjen beskrivelsen om Lenvik som en uattraktiv oppdragsgiver.

Geir-Inge Sivertsen, ordfører i Lenvik, kjenner seg ikke igjen i Pettersen beskrivelse av kommunen.

– Det er beklagelig at de har dannet seg et slikt inntrykk. Jeg kjenner meg ikke igjen i beskrivelsen, selv om vi har hatt konkrete hendelser der anbud ikke har blitt realisert. Vi bør ikke opptre som en kommune som avlyser anbud. Det handler om forutsigbarhet og som byggeherre skal man ikke opptre slik. Vi har mange anbud ute, både store og små. I de aller fleste tilfeller går dette helt greit, sier Sivertsen til Folkebladet.

Han forstår Pettersens frustrasjon over Olderhamn-prosjektet.

– Jeg skjønner godt at TP-maskin i den saken føler seg lurt etter å ha bemannet seg opp for prosjektet for så oppleve at anbudet ble avlyst. Det var beklagelig det som skjedde, men i det tilfellet, var det en helt riktig beslutning som ble gjort. Av og til skjer det beklagelige ting som gjør at en må terminere et anbud, sier Sivertsen.

Sivertsen har bakgrunn i byggebransjen fra før han ble ordfører, og hans bror har en sentral rolle i entreprenørselskapet NCC . På sosiale media har han den siste tiden fått mye kritikk angående hans habilitet.

– Jeg leser ikke hva som skrives på sosiale medier om dette og har derfor ingen grunn til å kommentere dette. Folk får uttrykke seg slik de måtte ønske. Jeg har jobbet lenge i byggebransjen, kjenner aktørene og har jobbet sammen med flere av dem. Hvis det var slik at jeg måtte holde seg unna alle anbudsprosesser i kommunen kunne jeg ikke ha vært ordfører, avslutter Sivertsen.

Kompetanse: Ifølge Trond Pettersen er det på tide at Lenvik kommune får ting på stell i forbindelse med håndteringa av lov om offentlige anskaffelser. Foto: Amund Hansen Foto: Amund Hansen