– Da jeg våkna opp og så masse blod på vinduene, trodde jeg katta var påkjørt. Det viste seg derimot å være ei kråke som hadde vært på ferde, forteller Olsen, som sier at de etter dette er holdt våken av en kråke som herjer rundt husdørene.

Kråka hadde tydeligvis hakka seg til blods på vinduene, da den så sitt eget speilbilde.

– Kråka har holdt til her siden helga. Jeg har måtte spyle vinduene og veggene for blod og gugg fem-seks ganger de siste ukene. Den har også rota opp alle blomsterbedene utenom et, sukker hun, og tilføyer at de ikke har lov til å skyte fuglen.

Kleptoman

Kråka stopper ikke med blod og gjørme, den stjeler sko og knuser sykkelhjelmer.

– Vi hadde fire sykkelhjelmer ute. Nå er tre av dem hakka i stykker, og den siste har kråka knust ved å løfte den opp og å slippe den ned i bakken, sukker hun.

Det er ikke nok med hærverk, kråka har utvikla en smak for tyveri.

– Den har stukket av med skoene til ungene og noen Crocs. Skolene har vi funnet igjen, men de var langt unna huset. Det har også vært en del lekespader som har forsvunnet og dukka på andre steder. I tillegg vil ikke katta gå ut etter kråka kom.

Det er bare huset til Olsen som er pekt ut av kråka, naboene sier hun er skåna fra ugagn.

Forstyrra

Ornitolog Morten Re forteller at dette ikke er en vanlig.

– Fugler kan oppfatte sitt eget speilbilde i vindu som en fiende, slik at de hakker seg til blods. Det er ikke så vanlig at kråker gjør dette, men det skjer, forteller Re.

Den andre oppførselen synes han dvanskeligere å forklare.

– Skotyveri og roting i blomsterbedene er merkelig oppførsel av en kråke. Der virker rett og slett som en litt forstyrra kråke, selv om det er vanskelig å si uten å ha observert den selv, forteller Re.

Det er ikke lov til å skyte kråka, og den kan være vanskelig å bli kvitt.

– Det er mulig å sette opp et skremsel, som omrisset av en katt eller en rovfugl. Samtidig kan dette få flere kråker til å komme til for å erte figurene i flokk. Det er også mulig å fange kråka, og så slippe den ut et annet sted, selv om den kan komme tilbake.

Kråka har hakka seg til blods på vinduene. Det har ikke en gang hjulpet å ta markisene ned, kråka har kommet seg mellom markisen og vinduet, forteller hun. Foto: Privat