Det er Kommunal Rapport som publiserer dataene i Kommunebarometeret. Kommunebarometeret rangerer kommunene på 12 sektorer; grunnskole, pleie og omsorg, barnehage, barnevern, økonomi, helse, sosialtjeneste, kultur, miljø og ressurser, saksbehandling, VAR (vann, avløp, renovasjon) og kostnadsnivå

Har god oversikt

Lavangen er helt i toppsjiktet innen helse og økonomi. Kommunen er også inne på Topp 100-lista hva gjelder sosialtjeneste, pleie og omsorg, barnehage og saksbehandling.

– Vi har en god oversikt i Lavangen komme og det er kort vei til beslutningstakere og hjelp for innbyggerne. Å yte en god service er viktig. I tillegg er det viktig å ha en god økonomistyring. På den måten kan vi ta signalene raskt. Men det betyr ikke at vi ikke kan bli bedre, sier ordfører Bernhardt Halvorsen (Sp).

Her er totaltabellen for Midt-Troms-kommunenes plassering. Plasseringer uten hensyn til korrigert inntekt i parentes.

  • Lavangen 83 (29)

  • Salangen 120 (71)

  • Berg 298 (168)

  • Bardu 340 (224)

  • Torsken 357 (248)

  • Målselv 371 (362)

  • Sørreisa 328 (350)

  • Tranøy 395 (384)

  • Lenvik 386 (409)

  • Dyrøy 422 (422)

Kan levere gode tjenester

– Hva tenker du om at dere presterer langt bedre enn de største kommunene?

– Det blir mer uoversiktlig jo større kommunene blir. Alt skal jo bli større i dag. Men det betyr ikke at det nødvendigvis blir bedre. Men det overrasker ingenting at dette kommer fram. Hele tiden bankes det på døra i forhold til å slå sammen. Og kravene fra myndighetene bare øker. Nye reformer tenkes ut annenhver dag. Dette er ikke annet enn en reformrevolusjon. Jeg mener dette blir helt feil, det må skje med måte. Selv om vi er små kan vi levere gode tjenester, sier Halvorsen.

Har også svake resultater

Kommunen har sine svakeste plasseringer innen miljø og ressurser, grunnskole og barnevern.

– I forhold til skole bruker vi mye ressurser og har stort sett kvalifiserte ansatte. Jeg vet ikke sikkert, men at vi skårer lavt på skole kan ha med at får inn nye miljøer. Her er vi inne i en læringsprosess som kanskje må ta noe tid. Vi må nok lære oss å tenke på litt andre måter, sier Halvorsen.

Salangen nest best

Nabokommunen Salangen har gjort et byks fra 275. plass i 2016 til 120. plass i 2017. Da har kommunen kun Lavangen foran seg i Troms.

– Salangen kommune har gode resultater på mange sektorer, og fremgang på viktige områder. Resultatene fra Kommunebarometeret vil bli brukt til å jobbe videre med å utvikle og forbedre tjenestene, og det er like viktig å se på egne resultater opp mot tidligere år som å se på rangering i forhold til andre kommuner, sier ordfører Sigrun Wiggen Prestbakmo (Sp).

– All honnør til ansatte i Salangen kommune som gjør en avgjørende jobb hverdag for å levere gode tjenester til innbyggerne, og som samtidig bidrar til at Salangen hevder seg høyt på Kommunebarometeret for 2017, sier hun.