Landmaktutredninga

– 2. bataljon på Skjold får en mobiliseringsstatus. Den legges ikke ned, men den kommer ikke til å være i daglig drift. Bataljonen får en lav oppfyllingsgrad og det må kalles inn reservestyrker for å fylle den opp. Det betyr at den daglige driften blir borte, sier Nygård.

Erstatning

Den eneste bataljonen som har tilnærmet full styrke er Panserbataljonen på Setermoen, mener Nygård.

– Telemark bataljon reduseres og 2. bataljon skal ikke være i daglig drift. Dette gjør man for å frigjøre penger til materiell. Som erstatning for 2. bataljon får man en rekruttskole på Skjold. Dette i kombinasjon med at verneplikten skal økes til 16 måneder. Det betyr at befalet som har stillingene sine i 2. bataljon blir springende imellom rekruttskolen og når det er folk i 2, bataljon, som har repetisjonsøvelser kanskje en gang i året, sier Nygård.

20-årsperspektiv

Landmaktutredningen legger opp til å redusere antall grenaderer med 350 personer. Stikk i strid med tidligere satsing, mener Nygård.

– Man skulle jo øke antall vervede for at det skulle bli en slags bank for befalsutdanning. Nå skal det reduseres med 350 mann og erstattes med 350 nye sersjanter. Men her snakker vi om et 20-årsperspektiv. Det er fort gjort å kvitte seg med 350 mann, men man kan bruke 20 år på å bygge opp nye 350 stillinger, sier Nygård.

Nedtrapping

Han mener landmaktutredningen legger opp til en ytterligere nedtrapping av Hæren.

– Dette er et nytt knepp ned på volumet i Hæren. Det er et underliggende problem at vi ikke tar oss råd til å ha en landmakt. Man sier også ved å mekanisere våre bataljoner så trenger ikke Hæren helikopter. Det er tull. Her lager man seg forutsetninger, påstår Nygård.

– Men man tar seg råd til å bygge opp komplimentære flystasjoner for å bygge ned eksisterende. Man har råd til å bruke 25 milliarder kroner på dette, men har ikke penger til en operativ Hær, sier Nygård.