Dette var noe av det som kom fram da leder av landmaktutredningen, brigader Aril Brandvik la fram sin landmaktstudien i Oslo mandag ettermiddag.

Målselv-ordfører Nils Foshaug, som overvar framleggelsen av landmaktstudien i Oslo, liker ikke signalene om å mekanisere 2. bataljon på Skjold.

– Jeg registrerer at man ønsker å legge ned 2. bataljon på Skjold og omorganisere den til en mekanisert bataljon med reservemateriell. Hva betyr det? Betyr det at man skal lagre reservemateriell på Skjold? Dette må vi undersøke nærmere. Vi må finelse rapporten for å finne ut hva begrepet omorganisering betyr. Det er jo rart at man ikke finner plass til en lettere bataljon som 2. bataljon, sier Foshaug, som ellers er tålelig fornøyd med rapporten.

– Det er fortsatt masse spørsmål som vi er nødt til å få ordentlige svar på, sier Foshaug.

Uten helikopter

Den mest radikale endringen utredningen tar til ordet for er at dagens hær må klare seg uten egne helikopter til transportstøtte, eller man kan bruke dagens kombinert med innleide sivile helikopter. Å investere i 15 nye middels tunge helikopter som er ønsket, har ikke Forsvaret råd til hvis man skal bruke penger på kampluftvern, nye stridvogner og langtrekkende artilleri, som utvalget ønsker å gjøre.

– Skal man investerer i nye helikopter går det ut over investeringene til kampluftvern stridsvogner og langtrekkende artilleri, slo Brandvik fast.

– Vi ønsker oss helikopter, men det finnes det ikke plass til innenfor den rammen som utvalget har til rådighet, kommenterer Foshaug.

Et annet forslag er å øke verneplikten for brigadesoldater fra 12 til 16 måneder for høykompetansestillinger. Utvalget vil samtidig redusere antall vernepliktige med rundt 400 soldater.

På samme nivå

Utredningen foreslår ingen store strukturelle endringer hva Hæren angår, bortsett fra å opprette en brigade i Finnmark. Antall grenaderer ønskes redusert med 350, men samtidig vil man øke antallet sersjanter med 350. Det legges også opp til et langt mer utstrakt operativ bruk av reservestyrker enn i dag. Landmaktutvalget ønsker også en langt mer fellesoperativ struktur mellom Hær og Heimevern, og at HV legges under ledelsen av sjef for landmakten.

– Vi legger ikke opp til å redusere antall baser og leire, sier Brandvik.

Nye stridsvogner

Brandvik ønsker også å erstatte dagens stridsvognkapasitet med nye og mer moderne stridsvogner.

– Å vurdere stridsvognkapasiteten er nødvendig. Den pågående moderniseringen av dagens stridsvogner er ikke tilfredsstillende, mener Brandvik.

Bardu-ordfører Toralf Heimdal (Sp) synes mye av rapporten var positiv.

– I sum er jeg fornøyd. Det er veldig bra at man legger til grunn at man skal ha manøverkonseptet med stridsvogner. Rapporten erkjenner at vi skal ha et defensivt forsvar der stridsvogner skal være hovedvåpenet. Så synes jeg det er bra at man finner plass til en bataljon i Porsanger, og en rekruttskole på Skjold høre spennende ut, sier Heimdal.

Vil ha helikopter på Bardufoss

Arbeiderpartiet vil fortsatt ha helikopter på Bardufoss, til tross for at landmaktstudien ikke vil ha dedikert helikopterstøtte til Hæren.

Arbedierpartiets leder Jonas Gahr Støre og stortingsrepresentant for Troms, Martin Henriksen, var raskt ute med en pressemelding etter at landmaktstudien ble lagt fram.

På Bardufoss

– Vi skal lytte til fagmilitære råd, men som politikere må vi også ta hensyn til den bredere samfunnsberedskapen. Arbeiderpartiet er tydelige på at det skal være helikopterstøtte for Hæren lokalisert til Bardufoss, og at Bardufoss vil være det sentral helikoptermiljøet i Norge for Hæren og Kystvakta, med lokal ledlese, fagfolk, materiell og utstyr, sier Aps leder Jonas Gahr Støre i pressemeldingen.

Gahr Støre og Henriksen viser til landmaktutredningen som ble lagt fram mandag.

– Rapporten påpeker fordelene med egne helikopter som taktisk transportstøtte for Hæren, men viser til økonomiske argumenter for at egne helikoptre ikke bør prioriteres. Resultatet av utredningen vil fremmes av regjeringen for Stortinget i oktober 2017, skriver de to politikerne.

Forandrer ingenting

– Dette endrer ikke vårt standpunkt om at Hæren skal ha helikopterstøtte, lokalisert på Bardufoss. Det kommer Ap til å stå fast på, også når landmaktutredningen skal opp i Stortinget, sier Martin Henriksen.

Samtidig gir han et spark til de to regjeringspartiene.

– I motsetning til Høyre og Frp har Ap tydeligere vedtak på at det skal være hærhelikopter på Bardufoss. Nå bør regjeringspartiene avklare om de fortsatt vil fjerne alle helikoptrene derfra, sier Henriksen.

Gå igjennom

Ap vil nå gå gjennom delutredningen og de ulike anbefalingene fram til høstens behandling.

– Vi skal se nøye på hva denne delen av landmaktutredningen foreslår. Ap ønsker styrka forsvarsevne i nord, og fra Troms sin side vil vi selvsagt ha et ekstra øye på konsekvensene for Hæren i Indre Troms, sier Henriksen.