- Vi har nyansert brevet litt, for det er ikke så alvorlig som det fremkommer i media eller sosiale medier. Det er den regelmessige større husvasken vi avlyser i sommer, ikke all vask hos beboerne, sier kommunalsjef Bente Karlsen i Lenvik kommune.

- Men ordlyden i brevet vårt kunne vært bedre, innrømmer hun.

Sendte brev

Pårørende og flere politikere har reagert kraftig etter at Lenvik kommune bestemte seg for å innføre vaskestopp på Finnsnes Bo- og aktivitetssenter i to måneder i sommer.

FAKSIMILE Oppslag i Folkebladet fredag 16. juni 2017.

Kommunen sendte først ut et brev til alle brukere av hjemmetjenesten hvor de varslet om at de avlyste husvask til brukere av hjemmetjenesten som mottar praktisk bistand i to måneder i sommer.

Avlysningen ble begrunnet i lite tilgang på kvalifiserte ferievikarer, og at pleieoppgaver derfor ble prioritert.

Nyanserte brevet

Senere kom det så ut en nyansert, forklarende utgave av varselet som ble lagt ut på kommunens hjemmeside. Her står det at det blir en reduksjon av omfanget av husvask.

«Grunnet utfordringer ved ferieavvikling og begrenset tilgang på kvalifiserte sommervikarer i hjemmetjenesten, reduserer også i år Lenvik kommune omfanget av husvask i sommermånedene», heter ordlyden nå.

- Tar nødvendig vask

Det står videre at dette konkret betyr at regelmessig større husvask vil bli utført sjeldnere enn ved ordinær drift.

Vil ivareta privatlivet

Kommunen begrunner avlysningen av husvasken med mangel på kvalifisert arbeidskraft. Hva legger kommunen i kvalifisert arbeidskraft?

– Har man vurdert å bruke arbeidskraft hos Frivilligsentralen til bare husvasken?