Botnhamn på Senja har ei rik verkstedhistorie, som strekker seg over 100 år tilbake i tid. Dette bildet, som ble tatt i 1976, viser verkstedbygninga som Karl Landseth førte opp etter at hans første  bygg brant ned i 1964.

Karl Landseth startet opp med Landseths Mek. Verksted i 1936. Men før den tid hadde det vært drevet slipp på tomta siden 1915, anført av Andreas Normann. Landseth på sin side fikk sitt første verkstedbygg fraktet over fra Bjørnøya.

Det var et fint og spesielt bygg, sies det. Men det brant altså ned. Landseth var kjent som litt av en arbeidskraum, dyktig til fingerspissene. Historia vil ha det til at man aldri så han annet enn i kjeldressen. Selv på lørdag og søndag unntok han seg ikke fra å stille opp om fiskerne fikk trøbbel og trengte hjelp.

Bedriften gikk godt fram til 1975, da flere uheldige omstendigheter førte til konkurs. Den 15. janauar 1976 var bedriften igang igjen som Botnhamn Mek. Verksted AS med Odd Torgersen, også han en dyktig verkstedmann. Den nye eieren sørget blant annet for å bygge kai. Verkstedet fikk etter hvert store utestående fordringer, som førte til at konkurs ikke var til å unngå i 1989.

I 1989 kom nye eiere inn i bildet og Botnhamn Sveis var i gang fra 1990. Denne bedriften eksisterer den dag i dag.  Takk til Kjetil Renland for hjelp til opplysninger om bildet.

Bildet er hentet fra Folkebladets arkiv. Tekst: Vidar Bjørkli